Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Het Lagerhuis. Uitzending met bekende Nederlanders onder wie Nina Brink, Roel Pieper, Maarten van Rossem, Joost Zwagerman en Lydia Rood die o.a. over de Amerikaanse verkiezingen en het gevoel van veiligheid discussiëren. Premier Kok wijst de beste debater aan. Ned.3, 21.05-22.00u.

DOCUMENTAIRES

Correspondent. Vijftien jaar lang werden duizenden mensen gevangen gehouden door het leger van Israël in de Khiam-gevangenis in Libanon. De meeste gevangenen werden gemarteld, een aantal stierf. Na de terugtrekking van Israël kwam het volledige verhaal naar buiten. BBC2, 19.50-20.35u.

AMUSEMENT & SPORT

Darts. Ruime samenvatting van het dartstoernooi Grand European Masters in Hardenberg met de 16 beste darters van Europa. Met o.a. Raymond van Barneveld, Co Stompé, Ted Hankey en Steve Beaton. Ned.2, 14.35-17.00u.

Paul pakt uit. Jubileumprogramma waarin Paul de Leeuw zijn `hele hebben en houden' in de strijd gooit. Ned.3, 19.30-21.05u.

Youp van 't Hek: De nacht van Youp. Vier volledige shows met toelichtingen van Van 't Hek zelf. Te zien zijn Zonder twijfel, om 1.00 uur Verlopen en verlaten, om 2.52 uur Tunnel zonder vluchtstrook en om 4.32 Hond op 't ijs. Ned.3, 0.05-7.00u.

MUZIEK

Doe Maar: Het concert. Registratie van het op 13 mei jongstleden gehouden concert van Doe Maar in een uitverkocht Ahoy. RTL4, 21.00-22.35u.

Wintertijd. Voormalig deejay en huidig internetondernemer Adam Curry geeft toelichting bij beeldfragmenten van Madonna, Metallica, Electric Light Orchestra, Queen, Madness en Patricia Paay. RTL5, 22.15-23.15u.

Plankenkoorts. Registratie van het optreden van de Engelse zanger David Bowie op 27 juni in The BBC Radio Theatre. Canvas, 23.15-0.15u.

Crossing Border Festival. Live verslag van jaarlijks terugkerend festival waarin popmuziek, poëzie en literatuur bij elkaar komen. Met o.a. Emmy Lou Harris, The Posies, The Delgado's en gesprekken met de schrijvers Ronald Giphart, Rick de Leeuw, Said El Haji en Cor Vos. RTL5, 23.15-0.45u.

FILM

Along the Rio Grande (Edward Killy, 1941, VS). Western met Tim Holt. Hij sluit zich aan bij bende om wraak te kunnen nemen. BBC2, 12.35-13.40u.

Oliver's Story (John Korty, 1978, VS). Discreet triviaal vervolg op vermaarde smartlap Love Story. Jonge weduwnaar Ryan O'Neal ontwikkelt zich tot workaholic maar valt dan schuchter voor Candice Bergen. SBS6, 14.15-15.45u., met reclame.

. Operation Petticoat (Blake Edwards, 1959, VS). Vermakelijke succeskomedie over de wederwaardigheden van Cary Grant en Tony Curtis aan boord van een beschadigde onderzeeër tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stond model voor latere televisie-serie. BBC2, 14.20-16.15u.

Cheyenne Autumn (John Ford, 1964, VS). Onevenwichtige epische western. Verdreven Cheyenne-Indianen worden tijdens tocht naar Wyoming belaagd door de cavalerie o.l.v. Richard Widmark. VRT, 15.10-17.55u.

The Dream Machine (Lyman Dayton, 1990, VS). Kinderachtige thrillerkomedie. Naïeve student Corey Haim krijgt Porsche cadeau waarin een lijk verborgen ligt. Fox, 19.00-20.35u., met reclame.

Aspen Extreme (Patrick Hasburgh, 1993, VS). Pover geschreven romance waarin jongeman op zoek is naar zichzelf. Ford-arbeider Paul Gross verruilt, samen met zijn buddy Peter Berg, Detroit voor het mondaine ski-oord Aspen in Colorado. Hij schopt het er tot gigolo van jetsetter Finola Highes. RTL5, 20.00-22.15u., onderbroken door reclame.

Twelve Monkeys (Terry Gilliam, 1995, VS). Regisseur van Brazil wil andermaal epateren met een lawaaierige, bizarre toekomstvisie waarin het decor de grootste rol speelt. In op Chris Markers La jetée geïnspireerd verhaal is Bruce Willis een in zijn jeugd getraumatiseerde tijdreiziger die aard en herkomst moet onderzoeken van de virusziekte waaraan in 1996 het grootste deel van de wereldbevolking bezweken is. Net5, 20.00-22.20u., met reclame.

Undercover Blues (Herbert Ross, 1993, VS). Ongecompliceerde actie-komedie van vakman Ross waarin voormalige geheim agenten Kathleen Turner en Dennis Quaid in een wolkeloos New Orleans (de blues!) genieten van hun kersverse ouderschap. Dan worden ze geroepen om – met de buggy in de hand – een internationale bende op te sporen. Veronica, 20.00-21.35u., met reclame.

Valley of the Dolls (Mark Robson, 1967, VS). Zie Film-vooraf. Fox, 20.35-23.00u., met reclame.

Cliffhanger (Renny Harlin, 1993, VS). Alpinistisch spektakel is ouderwetse actiefilm. Plot over gedesillusioneerde mensenredder (Sylvester Stallone) die in Rocky Mountains gestrande burgers te hulp schiet, is bijzaak in aaneenschakeling van climaxen, adembenemend in beeld gebracht met geavanceerde technische middelen. Net5, 22.20-0.15u., onderbroken door reclame.

. Hamam - Il bagno Turco (Ferzan Ozpetek, 1997, Italië/Turkije/Spanje). Regiedebuut van in Italië woonachtige Turk Ozpetek over de aantrekkingskracht van vreemde culturen. Romeinse binnenhuisarchitect (Allessandro Gassman, zoon van Vittorio) raakt in de ban van Istanbul en met name van een vervallen badhuis dat om restauratie schreeuwt. Spannend gefilmd. Ned.1, 23.14-0.48u.

. Kiss or Kill (Bill Bennett, 1997, Australië). Stijlvolle misdaad-road movie met film noir-inslag. Criminele geliefden Matt Day en Frances O'Connor vormen een moderne tegenhanger van Bonnie en Clyde. Tijdens hun vlucht groeit hun wederzijdse wantrouwen. VRT, 23.40-1.11u.

Taps (Harold Becker, 1981, VS). Neo-militaristisch drama. Cadetten van een militaire academie, gedrild door ijzervreter George C. Scott, verdedigen hun school tegen bezuinigingen en een niet-begrijpende burgermaatschappij. Rebellenleider Timothy Hutton wendt actiemiddelen van links aan voor rechtse doeleinden. Net5, 0.45-2.50u., met reclame.

Best Seller (John Flynn, 1987, VS). De vitaliteit van een ouderwetse B-film maar ook een geforceerd plot kenmerken misdaadthriller. Beroepskiller James Woods dringt zijn levensverhaal op aan oudere, gedesillusioneerde politieman Brian Dennehy, met wie hij zich door bizarre bloedband verbonden weet. SBS6, 1.00-2.40u., met reclame.

Les apprentis (Pierre Salvadori, 1995, Frankrijk). Betrekkelijk lichtvoetige en ongedwongen collectie komische vignetten over twee Parijse losers. François Cluzet is een gefrustreerde toneelschrijver die chronisch treurt om een verloren liefde, Guillaume Depardieu is een nietsnut uit principe. Ze slepen zich voort in hun inertie, hun gebrek aan ambitie en hun sporadische geneugten. BBC2, 2.25-4.00u.

Nagesynchroniseerd: The Great Escape (John Sturges, 1963, VS). ARD, 22.40-1.25u.; Never So Few (John Sturges, 1959, VS). ARD, 1.35-3.35u.