PinkRoccade verlaagt bod op TAS Groep

PinkRoccade verlaagt zijn bod op concurrent TAS met 21 procent. Het betwijfelt of TAS zijn winstmarges kan handhaven in de huidige ongunstige markt voor informatie- en communicatietechnologie.

Dat hebben beide automiseerders gisteren in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. TAS Groep is gespecialiseerd in detachering, een activiteit waarbij IT-specialisten op tijdelijke basis worden uitgehuurd aan klanten. Dit deel van de automatiseringsmarkt ondervindt doorgaans als eerste consequenties van een lagere marktgroei.

,,Er is nogal een verschil tussen wat TAS doet en wat wij doen'', aldus een woordvoerder van PinkRoccade gisteren in een toelichting. ,,Zeventig tot vijfenzeventig procent van onze omzet behalen wij van vaste klanten die elk jaar terugkomen. Bij TAS is dat anders. Iedereen had verwacht dat dat beter zou gaan op de ICT-markt, maar dat valt tegen.''

In plaats van 23,7 aandelen moeten aandeelhouders van TAS 28,7 aandelen inruilen voor een aandeel PinkRoccade. Onder de nieuwe voorwaarden heeft het bod van PinkRoccade een waarde van 246 miljoen euro (541 miljoen gulden). Tegen de koersen van 9 oktober waardeerde het oude bod van PinkRoccade TAS nog op 330 miljoen euro (730 miljoen gulden).

Volgens PinkRoccade hebben aandeelhouders die het hogere bod op 9 oktober hadden geaccepteerd ook ingestemd met het huidige bod. Deze aandeelhouders, TAS-oprichter R. Strikwerda en bestuurslid R. Scholten, vertegenwoordigen samen 57 procent van de aandelen van het bedrijf. Volgens de woordvoerder van PinkRoccade is het boekenonderzoek bij TAS bijna afgerond en zal het bod medio november worden geformaliseerd. Het bod loopt tot half december.

TAS behaalde over de eerste helft van het jaar 2000 een bruto winstmarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) van 15,7 procent. De brutomarge van PinkRoccade lag over het eerste halfjaar met acht procent aanzienlijk lager, maar het automatiseringsbedrijf behaalde in 1999 meer dan 60 procent van de winst in het tweede halfjaar. Volgens bestuursvoorzitter H. Bosma ligt het zwaartepunt van de resultaten van PinkRoccade al langer in de tweede helft van het jaar. Het aandeel PinkRoccade is gisteren ruim 7 procent hoger geëindigd. Het aandeel Tas verloor ruim 9 procent.