Opinie

    • Youp van ’t Hek

Lintje

Alwin Houtsma is het zat. Hij heeft hartstikke goed gezwommen in Sydney, acht medailles vergaard en toch komt hij niet in aanmerking voor een lintje. Waarom niet? Dat blijft voorlopig gissen. Hij is niet crimineel, heeft geen strafblad, maar toch...

Uit de krant begrijp ik dat Alwin verstandelijk gehandicapt is, maar volgens mij zijn alle topsporters geestelijk niet helemaal in orde. Iemand die tien jaar lang veertig uur per week traint om uiteindelijk tweehonderd meter te zwemmen, is volgens mij niet helemaal goed. Met alle respect voor die Inge en die Pieter, maar een klein steekje is er toch wel aan hen los. En neem nou ons nationaal boegbeeld Erica, ooit topsporter en daarna toch ernstig in de war. Of moeten we dat rare juichen in die vreemde oranje hobbezakken normaal vinden? Dat mens is toch volkomen doorgechloord?

Wat geweldig dat die Alwin niet is komen opdagen bij de ontvangst door Trix in de Ridderzaal. Geen lintje, geen Alwin, dacht hij terecht en ging lekker de stad in. Ik vind dat verre van verstandelijk gehandicapt. Integendeel. Gewoon doen waar je zin in hebt! Al staat Trix persoonlijk op je te wachten! Alleen daarom al heeft die jongen een lintje verdiend.

En wat is een lintje? Een lintje is gelul. Elke hark, die dertig jaar in dezelfde schuur heeft staan roesten, komt in aanmerking voor een onderscheiding. Het is zelfs zo erg dat er onlangs een poging is gedaan om mij (u leest het goed!) voor te dragen voor zo'n glimmend stukje onzin. Na het fiasco Remco Campert, die zeer terecht weigerde, is men tegenwoordig zo slim om eerst de omgeving van het slachtoffer grondig te polsen. Nou ga ik ervan uit dat het in mijn geval bij een voordracht was gebleven en dat Trix persoonlijk had ingegrepen. Of misschien is het de manier om iemand monddood te maken! Ik heb me onlangs laten vertellen dat een paar leden van het Republikeins Genootschap ook een lintje hebben geaccepteerd. Als dat waar is, zijn het echt supersukkels.

Maar wat moet Alwin gedaan hebben om niet in aanmerking te komen voor een lintje? Alle journalisten gaan nu natuurlijk zoeken en die arme jongen zijn doopceel wordt volledig omgeploegd! Volgende week staat hij groot in het dagblad voor wakker Nederland! Of die gluipkop van een Willibrord Fréquin duikt er in en dan ben je helemaal klaar. Over verstandelijk gehandicapt gesproken.

Ondertussen heeft Trix hele andere zorgen. Allereerst moet zij met Wim en Jozias praten of ze willen ophouden met hun gênante dorpsruzie. Wat een kinderachtig gedoe. Maar veel vervelender is de zaak Zorreguieta. De man heeft toch in een regering gezeten die verantwoordelijk is voor een paar duizend doden en vermissingen! De dwaze moeders zijn niet verstandelijk gehandicapt en onze Jorge betuigt nog steeds geen spijt voor de wandaden van zijn vriendjes. Wat een boef. Alex kan er niks aan doen dat zijn kandidaat-schoonvader een strafblad heeft en die arme Máxima ook niet, maar ze moeten niet denken dat we hem in een koetsje door Den Haag gaan rijden en vrolijk naar hem gaan zwaaien. Hoewel? De gemiddelde oranjeklant heeft het IQ van een half ons plankton en wuift toch wel naar alles wat beweegt.

Maar hoe lost Trix dit op? Bespreekt ze dit met Wim? Wordt Jozias in die gesprekken betrokken of heeft Wim de koningin geadviseerd om hem er voorlopig buiten te houden.

,,Hij wil nog wel eens lekken Majesteit!''

Misschien slaat Jorge op de vlucht en klopt hij bij Lubbers aan! Er moet natuurlijk met die man gepraat worden en hem moet worden duidelijk gemaakt dat je geen moorddadig regime kan steunen en dat je minimaal je excuses moet maken. ,,Maar hij heeft zelf geen bloed aan zijn handen'', opperen de voorstanders van de monarchie. Maar dat weet ik niet. Bouterse zegt ook dat hij persoonlijk niet geschoten heeft, maar dat pleit hem toch nog niet vrij?

De oplossing? Die is er niet. Máxima wil natuurlijk dat haar vader er wel bij is. Maar ze moet niet zeuren. Wij weigeren haar vader alleen maar. Videla had dit soort zaken heel anders opgelost.

    • Youp van ’t Hek