Kaf van het koren

In de viertallencompetitie van de Meesterklasse is inmiddels het kaf van het koren gescheiden. Naar verwachting hebben de twee grootmachten van het vaderlandse bridge, 't Onstein en Modalfa, zich rechtstreeks geplaatst voor de halve finale van de play-offs.

In een tussenronde gaan vier teams onderling uitvechten wie de andere twee halve finalisten zullen zijn. De overige zes clubs moeten voor lijfsbehoud vechten in de degradatiepoule. Verrassend dat in die groep het eerste en het tweede zitten van het roemruchte Hok. Deze Amsterdamse vereniging wordt bemand met grote namen uit het verleden.

De Onsteiners Maas en Ramondt verkeren al enige maanden in grote vorm. Aan hen lag het niet dat Nederland in een vroegtijdig stadium was uitgeschakeld op de Olympiade van Maastricht. Het duo voert met grote overmacht de butler (ranglijst van individuele paren) in de Meesterklasse aan en Vincent Ramondt won onlangs de afspeelprijs van het jaar.

De bewuste hand tipte ik u enige maanden geleden al in deze rubriek. Door puur toeval stuitte ik op een spel met slechte afloop voor Anton Maas en Vincent Ramondt. Voorwaar een unicum.

Ik laat de hand zien vanwege een interessante conventie: het `doubtshowing' redoublet.

1) NZ spelen bij deze kwetsbaarheid een 9-12 sansopening; 2) vierkaart of langer, om te spelen; 3) doubtshowing.

Logisch dat Maas op de noordstoel een doublet losliet. Hij kon immers zien dat OW niet over voldoende punten voor de manche beschikten. Het redoublet van Henk Schippers drukte twijfel uit over zijn laatste bod: partner ik ben minimaal voor mijn bieden, als jij dat ook bent, loop dan weg. Maar Elly Schippers, de enige vrouwelijke speelster die de Meesterklasse rijk is, bleef manhaftig zitten.

Maas kwam uit met ♡V, die doorliep naar de heer. Omdat de schoppens rond zaten, raapte de leider hierna nog negen slagen op: 3SA geredoubleerd plus 1.

Tja, hoe vaak gebeurt het dat je niet-kwetsbaar een score van min 1400 moet incasseren. Overigens won 't Onstein deze wedstrijd nog met maximale cijfers (25-5).

In de Amsterdamse derby Pegasus-Modalfa nam Chris Niemeijer Berry Westra in het ootje:

Berry Westra speelde 3♡ vanuit noord. Als je troefvrouw vindt, zit dit contract erin. Jan Willem Bomhof startte met klaveren voor het aas van zijn partner, Chris Niemeijer, die naar ruiten switchte. Deze liep via de boer naar het aas op tafel. Westra liet uit zuid een schoppen spelen. West stapte op met de heer en vervolgde met ruiten voor de heer. De leider stak over naar ♣V en speelde weer schoppen, voor de tien en de boer. Oost ging door met zijn laatste ruiten, voor de tien, de vrouw en een troefje in noord.

Westra, die het zoeken naar troefvrouw zo lang mogelijk wilde uitstellen, ging van slag met schoppen. Oost nam het aas, maar Niemeijer troefde deze slag van zijn partner af (!) en vervolgde met de vierde ruiten. Door deze manoeuvre was de leider er van overtuigd dat ♡V niet bij west zat. Hij troefde in de hand met de heer en liet troeftien razen: een down.

    • Jan van Cleeff