In de schaduw van schaatskampioenen

Met de IJsselcup en de Utrecht City Bokaal begint vandaag het schaatsseizoen. De zaakwaarnemers van Ritsma en Romme over hun kennismaking met `Rintje' en `Gianni'.

De herinnering aan zijn kennismaking met Rintje Ritsma tovert een vette glimlach op het gezicht van de 33-jarige Patrick Wouters van den Oudenweijer. Acht jaar geleden, na zijn HEAO-studie, werkte hij op de marketing-afdeling bij Bolletje, ,,m'n springplank naar het schaatsen'', zegt Wouters in zijn kantoor bij Top Sports Marketing in Ouderkerk aan de Amstel. De beschuitfabrikant wilde een tv-commercial met sporters en het idee was de rijzende ster Ritsma en kampioen Falko Zandstra in te huren.

,,We wisten niet hoe we hen moesten contracteren, of ze daar zelf over gingen of dat ze daar iemand voor hadden. Ik ben met een collega naar St.Moritz gegaan, waar de kernploeg van Ab Krook trainde en daar hebben we alles geregeld.'' Ook de kernploegleden Jeroen Straathof en Sandra Voetelink kregen een rol in de commercial, die zich afspeelde in een zwembad in Nice. Schaatsers in zwemkleding, geen ijs te zien.

Tot dan kende Wouters schaatsers alleen van tv. Als jongetje noteerde hij de rondetijden van Hein Vergeer en Yvonne van Gennip. ,,Onlangs vond ik mijn eerste contract met Rintje terug'', zegt Wouters, die het contract uit een stapel papier tevoorschijn haalt. Onder de met balpen geschreven overeenkomst de krabbel van Ritsma en die van Wouters, `voor Bolletje Roggebrood'. ,,Niet veel later vroeg Rintje een keer of ik wat meer voor hem wilde gaan doen. Zo is het gekomen.''

De schaatser en zijn zaakwaarnemer doorstonden vele stormen. Soms hadden ze die zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld door de beslissing van Ritsma om in 1995 uit de kernploeg te stappen en solo te gaan, met een Sanex als geldschieter. ,,In een restaurant hier aan de Amstel is dat idee geboren, op een mooie zomeravond. Rintje zei: `Wat de bond kan, kan ik ook'.'' Sindsdien is Wouters veel meer dan Ritsma's zaakwaarnemer. Er ontstond een hechte vriendschap.

In zijn periode bij Bolletje werd Wouters geattendeerd op een artikel in het reclamevakblad Adformatie over Maarten de Vos. Diens sportmarketingfilosofie sprak Wouters aan, hij nam contact op met de oud-sportjournalist en kon meteen aan de slag. ,,Ik ben hier begonnen als niks. De eerste drie dagen heb ik de telefoon aangenomen.'' Wouters is nu adjunct-directeur van de Top Sports Group, een bedrijf met zo'n 35 werknemers waarvan De Vos directeur is. Sinds '94 behartigt Wouters ook de belangen van schaatser Ids Postma, daarna kwam Tonny de Jong bij hem terecht, net als de wielrenners Michael Boogerd en Leon van Bon. Al ruim voor de Olympische Spelen van Sydney traden zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn toe tot de stal van Wouters en sinds de Spelen maken twee andere olympische kampioenen daarvan deel uit, wielrenster Leontien van Moorsel en judoka Mark Huizinga.

Orlando D.F. van den Bosch (30), directeur van OBS Sports Management, bewandelde een andere weg. In het gewest Utrecht was hij een verdienstelijk schaatser, als wielrenner reed hij vier jaar bij de topamateurs. Bij z'n laatste ploeg, Foreldorado Golff, werd hij in 1995 manager. ,,Een maand na mijn aanstelling als manager stond Gianni Romme bij me op de stoep. Ik had hem in stadion Galgenwaard in Utrecht ontmoet bij de presentatie van een vrouwenwielerploeg waar zijn vriendin voor reed. Een paar weken later zat hij bij me thuis en zei: `Over drie jaar wil ik olympisch kampioen worden en tot die tijd wil ik geen sores aan m'n kop. Wat kan jij voor me betekenen?' Ik bood hem koffie aan, maar hij zei: `Ik drink thee'. Hij was nog eigenwijs ook.'' Al snel daarna deed Van den Bosch bij de schaatsbond loononderhandelingen voor Romme, Martin Hersman en Jeroen Straathof. ,,De KNSB is toen substantieel meer gaan betalen.''

In Nagano veroverde Romme de olympische titels op de vijf en de tien kilometer, als een volksheld keerde hij in Nederland terug. ,,Er stonden duizenden mensen op Schiphol voor de kampioenen'', vertelt Van den Bosch ter inleiding van een anecdote over de betrekkelijkheid van de roem. ,,Ik hield er een taxi aan en vroeg de chauffeur of hij even wilde wachten. Ik zei hem dat hij even later Gianni Romme in de auto zou krijgen. Had-ie nog nooit van gehoord.''

Van den Bosch heeft vooral wielrenners in zijn klantenkring, zoals Jeroen Blijlevens, Erik Dekker en Max van Heeswijk. De renners die net over de grens in België wonen, nemen 's Gravenmoer soms in hun trainingsparkoers op en komen dan langs in het herenhuis waar Van den Bosch en zijn compagnon Rik van Dongen kantoor houden.

Na Nagano ('98) vertrok Romme bij de KNSB en begon, net als Ritsma enkele jaren eerder, voor zichzelf, in de mede door Van den Bosch opgezette ploeg van Spaar Select. Dit jaar stopte Van den Bosch als manager van die ploeg; zijn rol in het schaatsen beperkt zich, vooralsnog, tot het managen van Romme. Wouters was manager van de dit jaar opgeheven Sanex-ploeg en vervult nu diezelfde rol bij de nieuwe ploeg van TVM (met onder anderen Ritsma).

,,De Sanex-ploeg als totaal-concept'', zegt Wouters, gevraagd naar de mooiste `deal' in zijn loopbaan. ,,Dat was een historische case, een voorbeeld van hoe goed sportmarketing kan werken, een kleine revolutie in schaatsland. En een voorrecht om met Rintje dat hele traject doorlopen te hebben.''

Van den Bosch is er ook trots op dat hij een schaatsploeg heeft opgebouwd, maar nog mooier vond hij het om Romme terug te zien opbloeien na zijn post-olympische depressie. ,,Bij mij thuis vertelde ik hem dat Peter Mueller de oplossing zou gaan worden. Dat had verder niks met Ingrid Haringa (zijn toenmalige coach, red.) te maken, het was de hele setting waarin hij vast zat. Hij had lucht nodig. Toen ik hem over Mueller vertelde, zag ik weer vonken in z'n ogen en wist ik dat het goed zat. Fluitend ging-ie naar huis.''

    • Ward op den Brouw