`Herkomst hout niet duidelijk'

Negentig procent van de houtbedrijven in Nederland weet niet aannemelijk te maken dat hun hout uit verantwoord beheerde bossen afkomstig is. Dit stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) na onderzoek van de bedrijfsvoering van houtbedrijven. Hiertoe werden de websites van de bedrijven onder de loep genomen.

Van de 59 bedrijven scoren slechts tien bedrijven een voldoende bij het WNF. In veertig procent van de gevallen wordt op de sites van de houthandels niet geschreven over bosbeheer en de herkomst van hout. In een aantal gevallen wordt de consument zelfs onjuist geïnformeerd, aldus het WNF. De houtbedrijven melden ,,ten onrechte dat uitsluitend gebruik gemaakt wordt van hout uit duurzaam beheerde bossen''.

Sinds 1995 moet het in Nederland ingevoerde tropische hout afkomstig zijn van verantwoord beheerde bossen. Het WNF streeft al langer naar meer aanvoer van zogeheten FSC-hout (Forest Stewardship Council), een keurmerk dat verantwoord beheer garandeert. Het WNF schat dat nu zes procent van het timmerhout het FSC-keurmerk heeft. Uit een eerder onderzoek van het WNF bleek onlangs dat tien tot twintig procent van het ingevoerde hout afkomstig zou kunnen zijn uit illegale handel. WNF vindt dat zowel grote als kleine houtbedrijven een transparant moeten zijn over de herkomst van het verhandelde hout.