Gedupeerden zien in Virenque niet grote boosdoener

Een aantal gedupeerden van de dopingpraktijken bij wielerploeg Festina heeft kopman Richard Virenque gisteren ontzien voor de rechtbank in Lille. De juristen van de zeven betrokkenen, waaronder de toenmalige hoofdsponsor Festina, vroegen niet meer dan een symbolische vergoeding voor de geschade belangen.

Ambroise Arnaud, de advocaat van de Andorrese horlogefabrikant Festina, betoogde dat Virenque niet moet worden gezien als het `lichtend voorbeeld', de man die uitsteeg boven de ploeg. Zijn rol als moraalridder – Virenque ontkende EPO-gebruik tot het allerlaatste moment – werd de Fransman ingegeven om zijn zware beproeving te rechtvaardigen. ,,Hij liet zich vaak van zijn ridderlijke kant zien en was daarmee van grote waarde voor de ploeg'', meende Arnaud. ,,Nu is hij vooral bekend om zijn leugen. Festina hoopt dat hij zijn bravoure terugvindt.''

Arnaud verklaarde dat Festina, in 1998 uit de Tour gezet, weliswaar in verband is gebracht met doping, maar dat het bedrijf ervoor gekozen heeft de strijd aan te binden met de problematiek in plaats van de sport te verlaten. Hij wees wel met de beschuldigende vinger naar Bruno Roussel, de voormalige ploegleider, en teamarts Eric Rijckaert. Dat zijn volgens hem de kwade geesten achter het dopingschandaal.