en coïtusfront

Het copulatie-in-de-MRI-onderzoek werd eind vorig jaar gepubliceerd in de British Medical Journal (18-25 dec 1999). Er is nooit een plan voor ingediend, er was geen financiering geregeld en de proefpersonen waren gezonde vrijwilligers waarbij geen medische handelingen zijn uitgevoerd, zodat er, in de visie van de onderzoekers, er geen toestemming van de medisch-ethische commissie nodig was. Poppema: ``In hoeverre er toen een goed plan lag, weet ik niet. Dat was voor mijn tijd. Nu vereis ik dat. En als je iemand in een MRI-apparaat legt is dat toch echt een medische handeling, dus ik vind dat de medisch-ethische commissie vooraf toestemming moet geven.''

Van Andel bevestigt inmiddels dat hij, met andere onderzoekers, het opgewonden-clitorisonderzoek wil uitvoeren. Als de medische faculteit al toestemming geeft is het de vraag of het Academisch Ziekenhuis in Groningen de onderzoekers toelaat op zijn MRI-machines toelaat. AZG-woordvoerder Rogier Verhagen: ``De Raad van Bestuur zal een aanvraag waarschijnlijk niet honoreren. Dit soort onderzoek ligt heel gevoelig en na alle ophef die er is geweest over het coïtusonderzoek willen we even rust op dat front. Maar het staat de heer Van Andel natuurlijk vrij om een ander ziekenhuis in dit land te vinden waar een MRI-machine beschikbaar is.''

    • Wim Köhler