Crisis Ajax?

Het beursgenoteerde Ajax leed afgelopen seizoen een verlies van negentien miljoen gulden. Bevindt de club zich in een financiële crisis?

Ger Lagendijk, spelersmakelaar: ,,Er bestaat een vertekend beeld van de financiële situatie van Ajax. De bestuurders van de club weten heel goed waar ze mee bezig zijn en beseffen dat de situatie niet zo dramatisch is als veel mensen denken. Nederlandse topclubs storten zich doorgaans niet in grote avonturen. Toch doen clubs zichzelf vaak tekort wanneer de eigen trainer opeens besluit om aangekochte spelers langdurig buiten het elftal te laten. Uit economisch oogpunt is dat een erg slechte zaak. Verenigingen zouden vaker dan nu het geval is een politiek moeten bedrijven die gericht is op de lange termijn.''

Prof. dr. W.G.H. van Hulst, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Katholieke Universiteit Brabant: ,,Gr⊘nkjaer is verkocht, maar daardoor maakt Ajax geen winst. De verkoop van een speler is als de verkoop van tafelzilver: er wordt geen winst gemaakt, want het productiemateriaal wordt verkocht. Ajax moet op financieel en sportief gebied een negatieve trend ombuigen. Dat kan door de concurrentie te lijf te gaan. Een logische oplossing is dan ook: betere spelers kopen waardoor er beter wordt gevoetbald. De financierders zullen niet veel vertrouwen meer hebben in de club.''

Rob Cohen, schoonvader en zaakwaarnemer van oud-Ajacied Ronald de Boer: ,,De cijfers geven aan dat Ajax te veel pijlen op zijn boog heeft. Ajax is al lang geen internationale topclub meer. Commissaris Van Os praat over tegenvallende transfers en het feit dat Ajax te veel geld op zijn spelers afschrijft. Dat is grote onzin, want de club kan de jongens die tegenvallen toch gewoon laten vertrekken? De buitenlandse satellietclubs van Ajax leveren weinig op, maar kosten veel geld. Bovendien kan de club slecht anticiperen: op het Bosman-arrest werd niet adequaat genoeg gereageerd, hetzelfde zal ook gebeuren bij de naderende verandering van het transfersysteem. Als een topspeler Ajax beter maakt en vier miljoen gulden netto per jaar wil verdienen, moet Ajax dat bedrag gewoon betalen.''

Bennie Muller, oud-speler Ajax: ,,Er is een hoop koude drukte ontstaan rond het miljoenenverlies van Ajax. Negentien miljoen is geen bedrag om van te schrikken. De verkoop van Gr⊘nkjaer is in financieel en sportief opzicht te begrijpen. Zo'n geweldige speler was hij nu ook weer niet. De investeringen van Ajax in clubs uit Ghana en Zuid-Afrika leveren niet veel op. De beursgang was wel goed voor de club: Ajax staat er financieel nog steeds goed voor. Dat geld moet worden uitgetrokken voor absolute topspelers, want alleen die kunnen Ajax er bovenop helpen. Natuurlijk kost een topvoetballer veel geld. Maar de mindere goden bij Ajax verdienen ook al een kapitaal.''

Marcel Brands, algemeen directeur RKC: ,,Het financiële malheur van Ajax kwam niet onverwacht: eerst was er de winstwaarschuwing, verder weet elke voetballiefhebber dat Ajax de laatste tijd weinig heeft verdiend aan transfers. De situatie is echter niet alarmerend. Na de verkoop van Gr⊘nkjaer zit Ajax weer beter bij kas. De beursgang van Ajax heb ik nooit onrealistisch gevonden. Of de buitenlandse projecten rendabel zijn, weten we pas over een paar jaar. Ik weet niet of Ajax per se miljoenen aan salaris moet uittrekken voor topspelers. Trouwens: wie zegt dat die topvoetballers, ondanks een hoge jaarlijkse vergoeding, naar Nederland willen komen? Ajax wil de salarisverschillen binnen de selectie klein houden, en dat is geen logische visie.''

John Rep, oud-speler Ajax: ,,Ajax heeft het de laatste twee seizoenen sportief niet best gedaan, dan ontstaat er een gat in de begroting. Het is vreemd dat de club zoveel geld steekt in buitenlandse projecten. Dat éne grote talent is toch niet alleen in Afrika te vinden? Dat loopt toch ook in Nederland rond? De verkoop van Gr⊘nkjaer levert Ajax veel geld op, maar voor de neutrale voetballiefhebber is zijn vertrek een groot gemis.''

    • Marcel Abrahams