Britse rechter steunt volk Diego Garcia

De Britse rechter stelde gisteren inwoners van het eilandje Diego Garcia, midden in de Indische Oceaan, in het gelijk. Dertig jaar geleden moesten zij plaats maken voor een Amerikaanse basis. Minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook heeft zich bij het vonnis neergelegd.

De Hoge Raad in Londen oordeelde dat de Britse regering in 1971 onwettig had gehandeld door de bewoners van de 65 eilanden tellende Chagos archipel, waartoe Diego Garcia behoort, te verwijderen. Sindsdien leven drie tot vierduizend eilandbewoners en hun families op Mauritius voor de oostkust van Afrika .

De hoger beroepsrechter voor wetgeving oordeelde gisteren echter dat de maatregel een ,,abjecte juridische misser'' was. Olivier Bancoult die de zaak voor de eilandbewoners voerde, zei bijzonder trots te zijn. ,,Dit is een historische dag voor mijn volk.''

In 1966 verhuurde het Verenigd Koninkrijk de strategisch gelegen eilandgroep voor vijftig jaar aan de VS die er een militaire basis vestigden, die onder meer gebruikt werd tijdens de Golfoorlog.

Juridische deskundigen denken nu dat de uitspraak voor de Ilois, zoals de bewoners van de archipel heten, de weg vrijmaakt om terug te keren. En als dat niet mogelijk zou zijn naar een flinke financiële schadeloosstelling.

De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Londen weigerde commentaar. ,,Wij delen met de Britten eenzelfde strategisch belang als het om Diego Garcia gaat. Dus verwijzen we naar Hare Majesteits regering voor commentaar.''

De advocaat van de eilandbewoners, Sir Kenneth Kentridge, verwacht dat zij nu naar huis willen terugkeren. ,,Er is nog geen regeling, maar die volgt uit dit vonnis dat zegt dat zij onrechtmatig zijn verwijderd.''