ANWB vertrouwt minister niet meer

Het vertrouwen van de ANWB in het ministerie van Verkeer en Waterstaat is ernstig geschaad. De ANWB wil daarom niet meer meewerken aan een onderzoek naar de relatie tussen de organisatie en het ministerie.

Directeur G. van Woerkom van de ANWB schrijft dit in een brief aan minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat). De ANWB heeft na uitspraken van Netelenbos het gevoel dat het onderzoek ,,een bepaald resultaat moet en zal opleveren''. De ANWB is ,,in hoge mate verrast'' over de manier waarop het ministerie van Verkeer en Waterstaat het onderzoek in de publiciteit heeft gebracht. ,,Zonder dat de ANWB daarvan vooraf in kennis is gesteld, laat staan toestemming heeft verleend.'' Dit zou volgens de ANWB niet conform de afspraken zijn. ,,Het vertrouwen van de ANWB in de zorgvuldigheid [...] is hierdoor ernstig geschaad'', staat in de brief.

Oud-minister H. Wijers was gevraagd te bekijken hoe het verzet van de ANWB tegen het rekeningrijden de relatie met het ministerie beïnvloedt. Tijdens de eerste gesprekken kwam dit aspect direct aan de orde.

De ANWB plaatst in opdracht van het ministerie wegwijzers en geeft verkeersinformatie. Netelenbos zei voor de radio dat zij de opdracht hiervoor openbaar wil aanbesteden. De minister is van mening dat de verhoudingen met de ANWB `moderner' kunnen worden. Het ministerie denkt dat de ANWB bewust heeft aangestuurd op de breuk.