Zalm over Máxima: Voorbarig, zegt Kok

Uitspraken van leden van de regering die vooruitlopen op een mogelijk huwelijk van de Prins van Oranje zijn ,,prematuur''. Dat heeft premier Kok gisteren geantwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Hillen (CDA).

Hillen wilde weten of minister Zalm (Financiën) namens de hele regering had gesproken, toen hij maandagavond tijdens het televisie-programma Barend en Van Dorp over de vader van Máxima Zorreguieta had gezegd: ,,De man deugt niet.'' Zalm stelde dat Máxima's vader, minister van Landbouw tijdens het Videla-bewind in Argentinië, wat hem betreft wél welkom is op de bruiloft, een opvatting die overigens niet gedeeld wordt door de politiek leider van D66, Th. de Graaf. Die adviseerde Máxima's vader gisteren voor de EO-radio ,,een flinke griep'' te krijgen op de huwelijksdag van zijn dochter.

Premier Kok heeft zich tot dusverre niet over de huwelijkskwestie uitgelaten, omdat nog geen sprake is van officiële trouwplannen. Tot dan hoeft hij er ook geen standpunt over in te nemen, stelt Kok. ,,Mocht er op enig moment sprake zijn van de officiële bekendmaking van een voornemen daartoe, dan zal door de minister-president namens de regering worden ingegaan op alle feiten en omstandigheden die in dat verband relevant zijn. Uitspraken van de regering die daarop vooruitlopen zijn prematuur'', aldus Kok.