Verklappen

Er ís helemaal geen nieuwe reorganisatie. KPN heeft lopende bezuinigingsplannen bij elkaar geveegd, in een doos gedaan en met een strik aan beleggers teruggegeven. Dat zegt KPN. De sigaar uit eigen doos werd niet gewaardeerd.

Zo gek is dat niet. Het tweedehands cadeau ten koste van 8.000 arbeidsplaatsen lag vrijdagavond al op straat. De AbvaKabo gokte op een lang weekend door de reactie op de KPN-plannen alvast aan de media te verstrekken. Onder embargo tot maandagochtend.

De vakbond trekt zich de fout aan. KPN-topman Paul Smits is in de media de regie uit handen geslagen. De conclusie drong zich op dat KPN tot Het Plan gedwongen is door de benarde financiële positie. Lastig te bestrijden, maar niet het verhaal dat KPN kwijt wil.

In ruil voor de zeperd heeft AbvaKabo KPN maandag ,,de ruimte gegeven in de publiciteit''.

KLM had wel geluk met rondslingerende persberichten. Een concept kwartaalbericht werd gestolen bij accountant KPMG. Uit voorzorg bracht de KLM de informatie daarop zelf naar buiten. Dit presentje aanvaardden beleggers wèl in dank. Het valt KLM niet mee vertrouwelijke bedrijfsinformatie binnen te houden. Vorig jaar bereikte een nauwelijks verhulde winstwaarschuwing de buitenwereld via het KLM-bedrijfsnet en een internetchatbox.

Zeperds? Het is eerder een innovatieve vorm van communicatie, beter dan een saai persbericht via de fax. KPN kan de volgende ontslagronde terloops aankondigen in een tv-campagne. Ongelijke informatie? Er ís helemaal geen nieuwe reorganisatie.

    • Michiel van Nieuwstadt