Unita claimt vliegongeluk in Angola

De Angolese rebellenorganisatie Unita heeft gisteren de verantwoordelijkheid opgeëist voor het vliegtuigongeluk dinsdag in Noord-Angola waarbij alle 48 inzittenden om het leven kwamen. Een claim die door de regering wordt betwist.

De rebellen zeggen dat ze het chartervliegtuig van het type Antonov 26 kort na de start hebben neergeschoten bij wijze van ,,waarschuwing aan huurlingen'' die samenwerken met de regering. Volgens Unita was er een grote hoeveelheid diamanten aan boord ,,die ons land ontstolen zijn''

De Angolese regering doet de verklaring van Unita af als bluf en wijst een mechanische fout aan als oorzaak van de vliegramp. Maar militaire waarnemers achten de lezing van Unita aannemelijker. Journalisten werden bij het vliegtuigwrak niet toegelaten.

De rebellen hebben al eerder vliegtuigen neergehaald. Ze worden verdacht van het neerschieten van twee VN-toestellen eind 1998 en begin vorig jaar. In het gebied waar dinsdag de Antonov 26 neerkwam, hebben regeringstroepen en rebellen dit jaar hevig gevochten. Beide partijen controleren diamantmijnen in die streek.

Wetenschappers van het Zuid-Afrikaanse Institute for Social Studies (ISS) vermoeden dat Unita met een spectaculaire actie haar slagkracht wilde demonstreren nadat de rebellen het afgelopen jaar door de regeringstroepen sterk in het defensief gedrongen zijn. Unita kwam maandag met een voorstel voor vredesbesprekingen, maar de Angolese autoriteiten hebben dat onmiddellijk van tafel geveegd. President José Eduardos dos Santos heeft eerder gezegd dat hij niet meer met de rebellen wil onderhandelen omdat hun leider, Jonas Savimbi, in het verleden stelselmatig al zijn beloften gebroken heeft.

Unita heeft vorig jaar voor 300 miljoen dollar aan diamanten verhandeld. Ze heeft ontduiking van de sancties van de Verenigde Naties tot grote hoogte geperfectioneerd. Het ISS zei dat gisteren bij de presentatie van een boek over de Angolese oorlogseconomie die op de verkoop van olie en diamanten drijft. Volgens ISS controleerde Unita tussen 1993 en 1997 tien procent van de wereldproductie aan diamanten en winnen de rebellen nog steeds veel meer diamanten ,,dan algemeen aangenomen wordt''.

Een VN-rapport bevestigde deze week dat Unita nog steeds op grote schaal illegaal diamanten verhandelt, ondanks een VN-embargo en ondanks recente maatregelen van de VN om naleving van die sancties af te dwingen. Dat rapport wijst Rwanda, Uganda en Burkina Faso aan als landen die in gebreke blijven. Internationale diamanthandelaren trekken zich van de sancties weinig aan.

Unita opende onlangs nog een nieuwe mijn in de noordelijke provincie Malanje. ,,Mijn beweging is sterker dan ooit'', zei een vertegenwoordiger van Unita deze week toen hem naar het effect van de sancties werd gevraagd.