Schrijvers verkopen gastrollen

Literaire roem is te koop. Althans op 5 december aanstaande wanneer in Londen de eerste `Immortality Auction' wordt gehouden. Op die veiling kan worden geboden op een rol in de nieuwe boeken van vijftien auteurs, onder wie Nick Hornby, Hanif Kureishi, Jim Crace en Sebastian Faulkes.

De schrijvers beloven de naam van de kopers in hun volgende boek te gebruiken en eventueel het personage ook te modelleren naar de koper, maar houden de vrije hand. Ze kunnen in theorie ook besluiten de naam van de winnaar te gebruiken voor een merk incontinentieluiers, zegt de Australische schrijfster Kathy Lee, een van de deelnemende auteurs. Lee is van plan de rol van het personage te vergroten naar mate het betaalde bedrag hoger uitvalt. De koper kan rekenen op een rol in de roman Nip `n' Tuck, die volgend voorjaar verschijnt.

Lee's collega Nick Hornby staat open voor alle mogelijke suggesties van de aspirant-romanpersonages, zei hij tegen persbureau Reuters. ,,Ik hoop dat ze me zullen vertellen wat ze precies willen. Van mij mogen ze de plot verzinnen of desnoods het hele boek schrijven.'' Overigens springen niet alle schrijvers zo losjes met de inhoud van hun boeken om. Martin Amis weigerde mee te doen ondat het kiezen van namen `een onlosmakelijk deel' van het literaire scheppingsproces is.

De opbrengst van de veiling gaat naar de Londense Medical Foundation for the Care of Victims of Torture, die zich inzet voor slachtoffers van marteling. De organisator van de veiling, John Baguely, verwacht dat de gastrollen rond de 5000 pond per stuk zullen opleveren.

    • Arjen Fortuin