Regering Israël geeft Palestijnen 24 uur

Ondanks aanhoudend geweld, waaronder een bomaanslag in Jeruzalem, heeft de Israëlische premier Ehud Barak de Palestijnse leider Yasser Arafat gisteren een etmaal de tijd te geven om een bestand van kracht te laten worden waarover minister Shimon Peres woensdagnacht in Gaza overstemming bereikte met de Palestijnse leider.

Dat Barak oproepen van de oppositie tot onmiddellijke vergelding negeerde, hield de hoop in stand dat het bestand zal werken. Barak stelde Arafat gisteren wel indirect verantwoordelijk voor de autobomaanslag bij een drukke markt in West-Jeruzalem waarbij gistermiddag twee Israëliërs het leven verloren en tien werden gewond. Onder de slachtoffers is de 24-jarige dochter van Yitzhak Levy, de leider van de zeer oppositionele Nationale Religieuze Partij. Haar begrafenis werd door talrijke Israëlische kopstukken bijgewoond.

De Islamitische Jihad, een kleine extremistische groep, heeft vanuit Libanon de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich genomen. Barak eiste gisteren de arrestatie van kopstukken van Hamas en de Islamitische Jihad die eerder door Arafat op vrije voeten werden gesteld. Volgens Barak zetten zij de terreur in Israël voort. De Palestijnse autoriteiten hebben van hun kant de aanslag veroordeeld.

Ondanks het bestand hielden gisteren op verschillende punten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook botsingen tussen Israëlische troepen en Palestijnse demonstranten aan. Daarbij werden drie Palestijnen gedood. Gisteravond kwam de stadswijk Gilo in West-Jeruzalem opnieuw onder Palestijns vuur te liggen. Israël antwoordde met zware beschietingen.

Aan de andere kant erkende Israël vandaag dat de Palestijnse autoriteiten moeite doen om het bestand ten uitvoer te leggen. De Palestijnse politie probeert protesten in te dammen. Baraks veiligheidsadviseur Danny Yatom zei te hopen dat vandaag verdergaande veiligheidsmaatregelen worden genomen om het geweld te verminderen. Hij zei ook voor de legerradio dat niet te veel op de tijdslimiet moet worden gelet. ,,Ik suggereer dat we niet voortdurend op ons horloge kijken en niet elke minuut tellen.''

De spanning is vandaag hoe dan ook hoger, rond het uitgaan van de moskeeën na het vrijdagse gebed. In Jeruzalem werden vandaag opnieuw alleen Palestijnen boven de 45 jaar oud tot het vrijdaggebed in de Aqsamoskee op de Haram al-Sharif/ Tempelberg toegelaten.

Het wachten was gistermiddag op een gezamenlijke verklaring van Barak en Arafat. [Vervolg BESTAND: pagina 5]

BESTAND

Israël vreest nieuwe aanslagen

[Vervolg van pagina 1] Beide leiders zouden die gelijktijdig over de elektronische media afleggen. Uiteindelijk bleef het bij schriftelijke verklaringen waarin beide partijen het op zich namen het geweld in 48 uur af te bouwen. De Israëlische zijde toonde zich zeer ontvreden over de Palestijnse verklaring. Deze riep namelijk op tot voortzetting van de protesten tegen de Israëlische bezetting, zij het uitdrukkelijk met vreedzame middelen.

De islamitische oppositie tegen Arafat heeft het bestand onmiddellijk verworpen, en in plaats daarvan tot escalatie van het geweld opgeroepen. De Islamitische Jihad heeft na de bomaanslag verdere aanslagen aangekondigd. Maar ook groeperingen binnen Arafats Al-Fatah liggen dwars.

Het Palestijnse zelfbestuur riep Israël vanmorgen op tanks bij de steden terug te halen, het schieten op demonstranten te staken en een einde te maken aan de afsluiting en omsingeling van Palestijnse steden en gebieden als voorwaarden voor uitvoering van het bestand.

Intussen wordt de Israëlische bevolking opgeroepen uiterst waakzaam te zijn wegens mogelijke nieuwe terroristische aanslagen in Israël. In de grote steden, vooral in Jeruzalem, zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen.

PERES: pagina 5

DOSSIER VREDESPROCES MIDDEN-OOSTEN: www.nrc.nl