Ramsj

Herbert J.Brinks (ed.): Dutch American voices, letters from the United States 1850-1930. Gebonden, Cornell University Press 1995, van ƒ103,- voor ƒ35,- Roelants Nijmegen.

Bundel met honderden brieven van Nederlandse immigranten in de Verenigde Staten, afkomstig uit het bezit van de Dutch Immigrant Letter Collection in Calvin College (Grand Rapids, Michigan). De brieven – gericht aan naaste familie en vrienden in plaatsjes als Oude Pekela, Ridderkerk en Zierikzee – geven een kleurrijk beeld van het immigrantenbestaan van destijds, vanaf de eerste moeizame jaren van aanpassing tot aan de geleidelijke `Amerikanisering' die men onderging en de daarbij behorende vervreemding van het Hollandse thuisfront.

Harold McGee: On food and cooking; the science and lore of the kitchen. Paperback, Simon & Schuster 1997 (1984), van ƒ61,95 voor ƒ24,95. Het Martyrium Amsterdam.

`A superb reference book for the cook and food lover. The 680 pages contain a unique blend of culinary lore and the science behind cooking,' schreef een recensent over deze studie die ook door anderen juichend werd ontvangen. En inderdaad, grondiger kan het bijna niet, zeker niet in de eerste tien hoofdstukken waarin evenzoveel voedselcategorieën aan bod komen: o.a. eieren (compleet met de evolutionaire geschiedenis van het ei), vlees, brood, groenten (met een lange uiteenzetting over plantencellen), en wijn en bier. Een boek om uren in te bladeren.

Bij Nayler & Co Den Haag ligt Picasso, bon vivant in de ramsj, geschreven door Ermine Herscher. Smakelijk boek, met als onderwerp de favoriete maaltijden van de kunstenaar en de uiteenlopende wijze waarop hij zijn liefde voor voedsel in zijn werk tot uitdrukking bracht. Inclusief vijftig recepten. Van ƒ114,90 voor ƒ49,95.

Christine Hopfengart (red.):

Hans Arp. Gebonden, Hatje 1994,

van ƒ85,80 voor ƒ34,50.

De Boekenmarkt Den Haag.

Catalogus van een overzichtstentoonstelling van Arps werk die in de Neurenberger Kunsthalle werd gehouden. Aandacht niet alleen voor het schilder- en beeldhouwwerk van Arp – een van de grondleggers in 1916 van de Dada-beweging – maar ook voor zijn gedichten, waaronder een fraai melodische `Sprachphantasie: Das Mondlicht zerzittert die Wasserspiegel/ Glitzert über Kiesel/ Glitzert zwischen Halmen/ Rinnt und rieselt unter geigenden Zweigen.'

Bonnie Young: Colors of the vanishing tribes (foto's).

Gebonden, Abbeville 1998, van ƒ181,60 voor ƒ75,-. Premsela Amsterdam.

Mooi fotoboek, gewijd aan de toonaangevende kleuren die diverse `vanishing' stammen en volkeren gebruiken bij het beschilderen van textiel, juwelen, maskers, huizen etc. De foto's zijn naar kleur gerangschikt: het rood van de Tibetaanse kloosters, de zwarte en donkerblauwe kleding van de Toearegs, en de felle gele en groene kleuren die bij verschillende Andesvolkeren te vinden zijn. Bijzonder boek, ondanks het opgeblazen voorwoord van modekoningin Donna Karan die de uitgave financieerde.

Anthony Powell: A dance to the music of time. Paperbacks, Mandarin 1997, set van vier delen (met elk drie romans) van ƒ171,80 voor ƒ49,95. Losse delen: van ƒ42,95 voor ƒ14,95. Het Martyrium.

`Een mijlpaal in de literatuur van onze tijd,' schreef de TLS over de twaalfdelige romancyclus van Anthony Powell (1905-2000), die tussen 1951 en 1975 verscheen (en die de komende vier jaar bij de Prom in het Nederlands zal uitkomen). Meer dan driehonderd personages maken hun opwachting in de monumentale roman fleuve, met als harde kern een groep mannen en vrouwen die vanaf de Eerste Wereldoorlog tot in de jaren zeventig wordt gevolgd.

Wally Lamb: I know this much is true. Gebonden, Regan Books 1998,

van ƒ76,05 voor ƒ19,90.

Donner Rotterdam.

`Lamb is er wonderbaarlijk goed in geslaagd de gebeurtenissen zo op te schrijven dat ze de lezer diep raken; maar hij laat door de symbolische lading de verhalen en personen ook boven zichzelf uitstijgen,' aldus Diana Comijs in deze krant over de tweede roman van Lamb (in het Nederlands verschenen onder de titel Vergeef me). Hoofdthema is de haat-liefdeverhouding tussen Dominick Birdsey en diens eeneiige tweelingbroer Thomas, een paranoïde en schizofrene man die meteen zorgt voor een spectaculaire opening van het boek door in een openbare bibliotheek zijn rechterhand af te snijden als protest tegen de Golfoorlog. Ook bij Donner: The angel of darkness van Caleb Carr, een vuistdikke thriller die zich evenals Carrs eerste boek The alienist afspeelt in het sfeervol beschreven New York van omstreeks 1890. Van ƒ45,70 voor ƒ9,90.

Ann Wroe: Pilatus, de biografie van een verzonnen man. Paperback, Contact 1999, van ƒ49,90 voor ƒ15,- Steven Sterk Utrecht.

Gedetailleerde reconstructie van het leven van Pontius Pilatus, de Romeinse stadhouder van Judea die Christus tot de kruisdood veroordeelde waarna hij, zoals de Bijbel zegt, `zijn handen in onschuld waste.' Het biografische relaas wordt afgewisseld met passages over de legendevorming rond Pilatus die direct na zijn dood een aanvang nam, en over de belangrijke rol die hij tweeduizend jaar lang in de beeldende kunst en de literatuur heeft gespeeld.

    • Henk Lagerwaard