Quaker wijst bod PepsiCo af

Frisdranken- en snacksproducent PepsiCo heeft gisteren een bod van 13,7 miljard dollar (34,8 miljard gulden) uitgebracht op Quaker Oats in Chicago, maar dat bod werd direct afgewezen.

Dat heeft een bron die betrokken is bij de overnamepoging desgevraagd gezegd.

Quaker Oats produceert en verkoopt vooral voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen. Maar ook met het sportdrankje Gatorade is het bedrijf succesvol. PepsiCo, de tweede fabrikant van softdrinks in de Verenigde Staten achter Coca-Cola, wil dit graag aan zijn assortiment toevoegen.

PepsiCo's bod zou aandeelhouders van Quaker een premie van 25 procent bieden op de slotkoers van gisteren. Volgens analisten op Wall Street willen aandeelhouders van Quaker nu van de directie weten waarom het bod is afgewezen.

PepsiCo weigerde gisteravond het bod te verhogen, maar volgens analisten kan er toch een overname uit rollen. Quaker kan anders een prooi worden voor andere concurrenten, zoals Coca-Cola, of voedingsconcerns Nestlé en Danone.

De aandelen Quaker sloten gisteren onveranderd op 82,85 dollar, die van PepsiCo daalden met 88 dollarcent tot 47,13 dollar.

Quaker rapporteerde de laatste jaren een steeds hoger bedrijfsresultaat op een slinkende omzet. Het merk Gatorade was vorig jaar goed voor ruim 80 procent van de markt voor sportdranken en 1,8 miljard dollar aan inkomsten. In 1984, toen Quaker het merk kocht, bedroeg de omzet nog slechts 100 miljoen dollar. PepsiCo wil ieder aandeel Quaker ruilen voor 2,2 aandelen Pepsi. Dat komt neer op 103,96 dollar, uitgaande van de slotkoers van gisteren.

PepsiCo heeft in zijn assortiment behalve Pepsi en Pepsi Diet ook Mountain Dew frisdranken, Aquafina water, Lipton teas, Frappocino coffees en Tropicana juices (vruchtensappen). Ook bezit PepsiCo Frito-Lay, de grootste Amerikaanse producent van hartige snacks.

Eerder deze week bereikte PepsiCo overeenstemming over de aankoop van een andere, kleinere concurrent: South Beverage Co, die vruchtendranken, zuiveldranken en kruidenthee verkoopt. De overnamesom is niet officieel bekendgemaakt maar bedraagt volgens een goed geïnformeerde bron 370 miljoen dollar.