President Filipijnen raakt geïsoleerd

De steun voor de Filipijnse president Estrada, tegen wie een afzettingsprocedure loopt, brokkelt steeds verder af. Gisteren nam Estrada's minister van Handel ontslag en liepen veertig parlementariërs over van de regeringscoalitie naar de oppositie. Volgens lokale kranten zouden ook vier van Estrada's economische adviseurs hem de rug toekeren. De president overweegt nu om via een referendum aan de bevolking te vragen of hij aan mag blijven.

De opgestapte minister, Manuel Roxas, wordt beschouwd als een politicus met `schone' handen. De ministers Morales, Diokno en Medalla, verantwoordelijk voor respectievelijk Landhervorming, Budget en Planning, worden ook in dit kamp geschaard. Verwacht wordt dat ook zij zullen aftreden. Ruim twee weken geleden verliet ook vice-president Gloria Macapagal-Arroyo het kabinet als minister van Sociale Zaken. Ze bleef aan als vice-president en leidt nu de oppositie tegen Estrada. Als hij vertrekt of daartoe wordt gedwongen, volgt Arroyo hem op.

Onder de veertig parlementariërs die gisteren het kamp van Estrada hebben verlaten, zitten prominente namen. De belangrijkste is Manuel Villar, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en tot gisteren een bondgenoot van de president. Hij dringt er bij Estrada op aan zo snel mogelijk af te treden. Ze wijzen daarbij op de zeer slechte staat van de economie door de val van de peso, met een kelderende beurs en met investeerders die het land massaal verlaten.

Door het overlopen van de parlementariërs keren de kansen voor de afzettingsprocedure die de oppositie tegen Estrada is begonnen. De oppositie heeft nog maar een paar stemmen nodig om de zaak tot bij de 22 leden tellende Senaat te brengen. Daar heeft de partij van Estrada een ogenschijnlijk voor hem veilige meerderheid van twaalf zetels, waar vijftien nodig zijn om de president af te zetten.

De druk op Estrada is zo groot dat hij nu overweegt een referendum te houden.Eerder wees hij een voorstel voor tussentijdse verkiezingen af als zijnde `ongrondwettelijk'.