Potter onder water op omslag HP4

HARRY POTTER DUIKT onder water. Hij zwemt tussen de gevaarlijke wieren in het meer bij Zweinstein op het omslag van de Nederlandse vertaling van vierde Harry Potterboek, Harry Potter en de Vuurbeker. Dat ligt op 9 december in de winkels maar hoe het omslag er uitziet, maakt het Potterhoekje vandaag bekend.

Net als de vorige omslagen van de Nederlandse Potterboeken is dit omslag gemaakt door Ien van Laanen en Anne Lammers.

Schrijfster Jo Rowling heeft eerder al eens laten weten dat ze van alle omslagen uit de hele wereld die van de Nederlandse Potterboeken erg mooi vindt, omdat ze zo geheimzinnig zijn. Je kunt Harry's gezicht er nooit op zien. De lezende kinderen kunnen zo hun eigen Harry fantaseren.

Ook op dit omslag van de Nederlandse HP4 is Harry's gezicht niet te zien. Dat zit verscholen achter het groene wier, dat volop aanwezig is in het blauwgroene water. Linksonder in de hoek op de tekening zit een wezen dat wel eens een Wierling kon zijn, een waterduiveltje dat dreigend naar de duikende tovenaarsleerling loert. Lezers van HP3 weten wie de wolfshond is, die in het `rondje' staat afgebeeld bij de naam van schrijfster J.K. Rowling - het is Harry's peetvader, de tovenaar Sirius Zwarts, die de gedaante van een hond aanneemt. Wat er precies onder water gebeurt met Harry in deel 4, verklappen we niet. De spannende onderwaterscène beschreven wordt in hoofdstuk 26 van het 547 bladzijdes dikke boek. Dat hoofdstuk heet De tweede taak. Zoals al eerder gemeld in het Potterhoekje moet tovenaarsleerling Harry Potter in dit boek meedoen aan een wedstrijd, waarbij de opdrachten uit een vuurbeker komen. Op de Engelse uitgave staat de eerste taak afgebeeld die Harry krijgt: hij moet vechten tegen een draak.

,,Wij lezen eerst het boek, en gaan dan samen praten wat op het omslag moet,'' vertelt tekenares Ien van Laanen. Ze bespreekt dat met vormgeefster Anne Lammers. Beiden vonden het avontuur onder water in het boek het spannendst.

,,Het is eng, en dit boek is enger dan de vorige Potterboeken,'' vindt Anne. ,,Op alle Potteromslagen in Nederland zie je Harry Potter vliegen,'' vertelt Ien. ,,Nu vliegt Harry eigenlijk onder water. Dat is een duistere, gevaarlijke wereld, met al dat wier.'' Daarom hebben ze dit onderwerp voor het omslag gekozen.

Ze verzamelen altijd plaatjes en foto's voor het omslag, en combineren die op de computer tot een geheel. Ien tekent dan ook nog onderdelen, zoals de zwemmende Potter erbij, en de luchtbellen onder water. ,,Voor het water en het wier heb ik op vakantie in Frankrijk foto's genomen. Daar heb je heldere rivieren met veel wier erin. Daar heb ik me suf gefotografeerd.'' Harry zwemt dus tussen Frans wier op het Nederlandse omslag.

Nieuw is het gebruik van de Amerikaanse Harry Potter-letters, goudkleurig met een bliksemschicht aan de poot van de P van Potter: dat is voortaan verplicht in alle landen.