Polen 1

In zijn artikel over Poolse poëzie (Boeken 13.10.2000) betoogt Kester Freriks dat Polen in de ogen van Nabokov, in april 1919 van Moskou naar Berlijn vluchtend, geen werkelijk bestaand land was. In zekere zin is dat juist, want in april 1919 bestond Polen niet; het was van 1795 tot de sluiting van het Verdrag van Versailles `van de kaart'.

Nabokov vluchtte echter niet door dat niet-bestaande Polen. In Speak, Memory beschrijft Nabokov hoe hij vanaf de Krim per boot naar Constantinopel (en vandaar via Frankrijk naar Cambridge) uitweek, terwijl de bolsjewieken de haven van Sebastopol bestookten: `I remember trying to concentrate, as we were zigzagging out of the bay, on a game of chess with my father [...] and the sense of leaving Russia was totally eclipsed by the agonizing thought that Reds or no Reds, letters from Tamara would be still coming, miraculously and needlessly, to southern Crimea, and would search there for a fugitive addressee, and weakly flap about like bewildered butterflies set loose in an alien zone, and the wrong altitude, among an unfamiliar flora.'

    • R. Nowak