Pas verschenen

Remco Campert: Al die dromen al die jaren. Samenstelling Daan Cartens, Aad Meinderts en Erna Staal.

De Bezige Bij, 147 blz. ƒ49,90

In het Letterkundig Museum is een tentoonstelling te zien over leven en werk van Remco Campert (1929). Ter gelegenheid hiervan verscheen het Schrijversprentenboek 46; Anton Korteweg schreef het voorwoord.

De 75-ste verjaardag van Jan Wolkers was voor de Bezige Bij ook aanleiding om te komen met een herziene versie van het prentenboek Tijd bestaat niet (176 blz. ƒ55,-), dat een overzicht geeft van Wolkers als auteur en beeldend kunstenaar.

Amit Chaudhuri: Een nieuwe wereld (A new world). Vert. Hien Montijn, BZZTôH, 176 blz. ƒ34,50

Een naar Amerika geëmigreerde econoom keert, na zijn scheiding, terug naar zijn geboorteland India. Over A New World schreef Stine Jensen: `In zijn vierde roman schrijft de Brits-Indiase auteur Chaudhuri over gewone mensen. Hij kan het goed, het is een mooi boek.' (Boeken 22.09.2000)

Herman de Coninck: Het Proza.

De Arbeiderspers, deel 1 701 blz.

deel 2 863 blz. ƒ125,- (geb).

Na het overlijden in 1997 van Herman de Coninck verscheen De Gedichten. De Coninck heeft zijn werk als dichter altijd afgewisseld met het schrijven van proza. Dat prozawerk is nu verzameld door Paul de Wispelaere, met medewerking van Jeroen de Preter. Twee delen in luxe cassette.

Dave Eggers: Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit. Vert. Irving Pardoen, Vassallucci, 387 blz. ƒ49,90

Een 21-jarige jongen verliest binnen vijf weken beide ouders aan kanker, en krijgt zo de zorg over zijn jongere broertje. Pieter Steinz over de debuutroman A heartbreaking Work of Staggering Genius: `Een postmodern weesjongensboek [...] vertoont de sporen van een uitzonderlijk talent' (Boeken 28-07-00).

Dave Eggers treedt vanavond op tijdens het Amsterdamse Crossing Border Festival; evenals Dan Fante (de zoon van John Fante), wiens debuutroman Chump Change nu in het Nederlands is vertaald als Klein geld (Thomas Rap, vert. Frans van der Wiel, 188 blz. ƒ39,90).

Pam Emmerik: Het bottenpaleis. Querido, 184 blz. ƒ34,90

In de eerste roman van beeldend kunstenaar Pam Emmerik (1964) vertellen twee vrouwen ieder om en om hun levensverhaal. Voor haar verhalenbundel Soms feest ontving Emmerik (medewerkster van NRC Handelsblad) in 1998 de Betje Wolffprijs.

Patricia de Martelaere: Wereldvreemdheid.

Meulenhoff, 158 blz. ƒ32,90

Bundel met essays waarin aan de orde komt of engagement een deugd is, wereldvreemdheid een kwaad of een afwijking. Filosofe Patricia de Martelaere (1957) ontving de Vlaamse Prijs voor Kritiek en Essay 2000.

Andrew O'Hagan: Onze vaders

(Our Fathers). Vert. Kathleen Rutten, De Geus, 349 blz. ƒ49,90

Hoofdpersoon in de nieuwe roman van Andrew O'Hagan (Glasgow, 1968) is socialist en stedebouwer Hugh Bawn, die in Glasgow verpauperde achterbuurten verving door nieuwe torenflats, als plek van licht en lucht voor de arbeiders. Aan zijn kleinzoon vertelt hij zijn levensverhaal. `Aan het eind van deze prachtig geschreven roman is hij tegen zijn verwachting in verzoend met zijn verleden, toekomst, zichzelf en diverse familieleden'.

(Corine Vloet, Boeken 7.5.99)

NON FICTIE

Els. M.Jacobs: Koopman in Azië.

De handel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie tijdens de 18de eeuw.

Walburg Pers, 304 blz. ƒ69,50

De in 1602 opgerichte VOC deed meer dan goederen inkopen in Azië en verkopen in Europa. Zij ontwikkelde ook een intensief handelsnet in Azië zelf, dat zich uitstrekte van Jemen tot Japan. Voor een deel werd de inkoop van de voor Europa bedoelde goederen hierdoor gefinancierd. In deze uitvoerig geïllustreerde studie wordt deze intra-Aziatische handel geanalyseerd, uitgaande van de belangrijkste producten: specerijen, Indiase textiel, Chinese thee en Javaanse koffie.

Eric Jan Sluijter: De `heydensche fabulen' in de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Schilderijen met verhalende onderwerpen uit de klassieke mythologie in de Noordelijke Nederlanden circa 1590-1670.

Primavera Pers, 519 blz. ƒ95,-

Fraaie heruitgave van een proefschrift over een lang als `on-Hollands' beschouwd genre in de Nederlandse schilderkunst. Sluijter onderzocht de relatie van het beeld met de literatuur van de tijd en besteedt aandacht aan de mogelijke betekenissen van de voorstellingen. Met 298 afbeeldingen.

Geert Mak en Marita Mathijsen (bezorging): Lopen met Van Lennep. De zomer van 1823.

Waanders, 287 blz. ƒ49,50

Een aantal jaren voor Nederland dynamisch op de schop genomen zou worden en kanalen, straatwegen en spoorlijnen op grote schaal werden aangelegd, maakten twee jongemannen een lange wandeling door Nederland. Dat was in 1823.

Dirk van Hogendorp en Jacob van Lennep gaven hun ogen goed de kost op deze tocht en schreven er een mooi verslag van. Het is nu geannoteerd en geïllustreerd opnieuw uitgegegeven.