Paralympiër ex-terrorist

De Nederlandse paralympiër Alwin Houtsma is niet de enige gouden medaillewinnaar met een juridisch verleden. De 43-jarige Spaanse zwemmer Sebastian Rodriguez, vijfvoudig olympisch kampioen en viervoudig wereldrecordhouder, heeft een terroristische achtergrond bij een extreem linkse verzetsgroep die aanslagen pleegde op rechtse doelen.

Rodriguez werd door justitie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 84 jaar voor zijn rol in een moord op een Spaanse zakenman. In de cel ging hij langdurig in hongerstaking, waarna hij om gezondheidsredenen is vrijgelaten. In Sydney vertelde Rodriguez, die zich in een rolstoel voortbeweegt, dat hij gehandicapt was geraakt vanwege een verkeersongeluk.

Volgens de regels van het olympisch comité voor gehandicapten kan een sporter alleen van zijn medailles worden beroofd wanneer hij op doping is betrapt of wanneer hij heeft gelogen over de ernst van zijn handicap. Volgens een woordvoerder van het comité hoeft Rodriguez niets te vrezen. Hij heeft voldaan aan alle eisen die worden gesteld aan een gehandicapte.