`Objectieve' astrologie

Dat astrologiedocente Agnes Geveke bezig is met de verbouwing van haar huis is geen wonder. Ze had het kunnen weten, omdat de planeet Pluto momenteel op een bepaalde plaats aan de hemel staat. Dus staat in haar horoscoop dat haar karakter meer nadruk legt op haar thuisbasis en familie. Vandaar.

Dat Geveke nu wordt geïnterviewd, had ze óók al zien aankomen. Want de planeet Jupiter staat nu op een plek van groei, toename, uitdragen van visie, met mensen over iets praten. Dat Jupiter ook nog eens de naam van haar beroepsopleiding astrologie is kan geen toeval zijn. De optelsom was snel gemaakt.

Maar als het er op aankomt, kan de docente niet verklaren hoe het komt dat horoscopen zo in elkaar zitten en – volgens Geveke – echt iets zinnigs vertellen over karakters en over wat mensen meemaken. Dat vindt ze ook niet zo erg. ,,Het enige dat je moet weten is dat het te maken heeft met een zinvol geordend geheel, een bewust zijn'', zegt ze. ,,Het gaat erom dat je herkent dat astrologie werkt omdat je dingen van jezelf in je horoscoop terugziet.''

Geveke is niet de enige die daarvan overtuigd is. Ze geeft les aan de vierjarige avondopleiding astrologie Jupiter, die al vanaf 1988 bestaat. Dit jaar heeft ze vijftig cursisten onder haar hoede, voornamelijk vrouwen, die ieder 1.250 gulden lesgeld per jaar betalen. Het ministerie van Onderwijs erkent de cursus niet, de beroepsvereniging van Nederlandse astrologen (AVN) doet dat wel. De cursisten leren de eerste twee jaar alles over het duiden van horoscopen: de tekening van de hemel ofwel de stand van de planeten op het moment van iemands geboorte. Het derde studiejaar is bestemd voor relatie-astrologie, het laatste jaar rondt af met aanvullende technieken en een beroepskeuzeadvies.

De basisgedachte van de opleiding is dat horoscopen méér zijn dan de drie regels in het populaire damesblad. Geveke: ,,Zo'n stukje zal dan wel iets algemeens zeggen. Iets van: rammen zijn initiatiefvol en houden van ondernemen. In grote lijnen klopt het misschien wel, maar het is eigenlijk veel te globaal. Als dat zo was, zouden er maar twaalf soorten mensen bestaan.''

Cursist Klaas van den Berg werkt als automatiseerder bij de politie en legt in zijn vrije tijd geregeld tarotkaarten. Van den Berg had het gevoel veel te missen in de uitleg bij de kaarten, en zocht de antwoorden op die vragen in de astrologie. ,,Het verbaast me dat je door deze opleiding zoveel over iemand kunt zeggen. Ik zie astrologie nu als een apart instrument om met mensen te praten over hun spirituele ontwikkeling.''

Van den Berg denkt niet dat hij met astrologie de kost kan verdienen. De gebruikelijke prijs van 200 gulden voor een consult weegt niet op tegen de tien uur die hij kwijt is om een horoscoop voor iemand te maken. Een horoscoop is voor iedereen verschillend. Een astroloog heeft exacte gegevens – de geboorteplaats, de geboortetijd tot op de minuut nauwkeurig – nodig om `iets zinnigs' over de persoon in kwestie te kunnen zeggen. Geveke: ,,Ook al worden twee personen op exact dezelfde tijd geboren, dan maakt het nog uit of dat in Maastricht of Groningen was, omdat de planeten vanuit die steden gezien anders aan de hemel staan.''

Maar niet alleen de mens heeft een horoscoop, zegt Geveke. ,,Ook het oprichten van een bedrijf, het iemand aannemen of het voltrekken een huwelijk hebben eigen horoscopen''. De stand van de planeten ten tijde van de oprichting van een bedrijf heeft volgens astrologen voorspellende waarde voor het succes van dat bedrijf. Geveke en Van den Berg zien daarom wel wat in bedrijfsconsulting en het verstrekken van hulp bij sollicitatiegesprekken.

De docente: ,,Je kunt van alles met zo'n tekening van het heelal. De systematiek van de horoscoop geeft een kader waarin je het leven kunt beschouwen. Het is een waarneembaar objectief systeem.'' Cursist Van den Berg is het daarmee eens. Hij gelooft heilig in de werking van horoscopen. ,,Horoscopen en astrologie geven tips over wat er met je gebeurt. Door de opleiding leer ik mijzelf ook veel beter kennen.''

    • Freek Staps