Nieuwe steunactie van ECB voor euro

Voor de derde maal in twee maanden heeft de Europese Centrale Bank (ECB) op de valutamarkt met interventies ingegrepen in de koers van de euro.

Vanmorgen stuurde een serie steunaankopen van euro's tegen Amerikaanse dollars de koers van de euro van 0,8635 dollar naar 0,8796 dollar. De ECB bevestigde de actie, waarbij volgens doorgaans goed ingelichte bronnen ook deelname van De Nederlandsche Bank werd gesignaleerd. Deze centrale bank gaf zelf geen commentaar.

De Verenigde Staten namen niet deel aan de steunactie. De eerste koersreacties kort na de interventie waren vanmiddag niet onverdeeld gunstig. Hoewel de eurokoers aanvankelijk omhoogschoot, kalfde een deel van de winst weer af op een niveau van 0,8724 dollar. Analist R. Zuidweg van Rabo International zei vanmorgen in een eerste reactie dat het risico bestaat dat handelaren de interventie beschouwen als een `selling opportunity' – een goede mogelijkheid voor de valutahandel om op kosten van de ECB voor een gunstige koers van zijn euro's af te komen. Volgens Zuidweg zou de interventie kunnen slagen ,,als de ECB er veel geld tegenaan gooit''.

Analisten waardeerden vanmorgen wel dat de ECB het teken heeft gegeven de euro te willen verdedigen. Maar er was verbazing dat de ECB het risico heeft genomen de ingreep te doen kort voor de publicatie van belangrijke werkgelegenheidscijfers in de VS vanmiddag. Die cijfers geven een beter inzicht in de stand van de Amerikaanse economie, en vooral of de economische groei daar ook in het vierde kwartaal van dit jaar afneemt. Het verschil in economische groei tussen de VS en Europa, en de daaruit voortvloeiende kapitaalstroom van Europa naar de VS, staan te boek als de belangrijkste verklaring voor de sterke dollar en de zwakke euro.

De ingreep van de ECB is de derde sinds half september. Op 14 september maakte de centrale bank bekend overreserves in dollars op de valutamarkt in te ruilen voor euro's. Een week later, op 22 september, volgde een grote gezamenlijke koersingreep door de banken van de zeven grootste industrielanden.

De ECB verklaarde dat de interventie van vanmorgen ingegeven is ,,door zorg om de wereldwijde en binnenlandse gevolgen van de wisselkoers van de euro, inclusief de invloed op de prijsstabiliteit''. Door de lage eurokoers worden invoerprijzen hoger, en die prijsstijging sijpelt door in de binnenlandse inflatie.

Minister van Financiën Fabius van Frankrijk zei vanmorgen van tevoren door de ECB geïnformeerd te zijn, en stelde dat hij de actie van de centrale bank ,,zijn volledige steun heeft''.

ECB: pagina 13