Kroonprins: Geen parket in nat gebied

Projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen, verzekeraars en bewoners die bouwen en wonen in natte gebieden moeten meer rekening houden met de gevaren van water. Dat zei kroonprins Willem-Alexander gisteren in Amsterdam op het tweejaarlijkse congres van het Koninklijke Nederlandse Aardrijkskundige Genootschap.

Volgens Willem-Alexander is het besef dat er iets mis kan gaan bij veel Nederlanders ten onrechte verdwenen. De kroonprins wil daarom dat er niet meer gebouwd wordt in het `winterbed' van rivieren. Verder wil hij grote stukken land reserveren als opvanggebied voor overtollig water voor als de nood aan de man komt.

Als er al gebouwd moet worden in lage en risicovolle gebieden, dan moet dat volgens Willem-Alexander anders. ,,We kennen de beelden van ondergelopen en opgekrulde parketvloeren. Hadden de bewoners niet beter voor plavuizen kunnen kiezen? En had het trapgat niet zo ontworpen moeten zijn dat ze het meubilair snel naar boven hadden kunnen brengen?''

Waterbeheerder Willem-Alexander verwondert zich erover dat maatregelen tegen waterschade bij de bouw nogal eens vergeten worden.

,,Nog steeds worden technische installaties in kelders geplaatst, en wat dacht u van archieven van musea? Die bevinden zich onder de grond!''