Kok en Van Aartsen: weer vrede

Premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) hebben hun controverse bijgelegd. Ze willen ,,een dikke streep'' onder hun ruzie zetten en ,,samen de weg vooruit'' kiezen.

Afgelopen dinsdagavond was in de Tweede Kamer een openlijk conflict tussen beide bewindslieden tot uitbarsting gekomen, toen zij verschillende lezingen gaven van de wijze waarop oud-premier Lubbers is benoemd op een hoge VN-post. Kok en Van Aartsen hebben gisteravond met elkaar gedineerd, waarbij zij hun onderlinge verschillen van opvatting zouden hebben overbrugd. Na afloop, kort voor hun eerste gezamenlijke optreden in de Tweede Kamer na het tumultueus verlopen debat van dinsdag, verklaarde Kok dat hij en Van Aartsen ,,met vertrouwen in elkaar en in onszelf'' doorgaan en dat zij ,,er samen voor gaan''.

De vice-premiers Jorritsma (VVD) en Borst (D66) hadden eerder gisteren tot verzoening opgeroepen. Zij verklaarden dat ,,verstandige mensen'' wel tot een oplossing moesten kunnen komen. Bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken zegde minister Van Aartsen toe dat hij nog deze kabinetsperiode, samen met de premier, een notitie naar de Kamer zal sturen over betere coördinatie tussen hun departementen over het beleid op het terrein van buitenlands beleid.

verzoening: pagina 3

hoofdartikel: pagina 7

DOSSIER www.nrc.nl/DenHaag