Interventie van Europese bank laat beurs koud

De aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vrijwel niet gereageerd op de interventie die de Europse Centrale Bank rond het middaguur deed op de valutamarkten.

De valuta-interventies, bedoeld om de koers van de euro op te krikken, zouden voor een aantal grote Nederlandse ondernemingen die veel inkomsten in dollars genieten – zoals Ahold, ABN Amro, ING en Shell – slecht nieuws kunnen zijn. De effectenhandel had kennelijk weinig vertrouwen in het slagen van de interventies. De meeste aandelen bleven hoger noteren, zij het dat de stijging op het bescheiden niveau bleef van eerder op de ochtend. Tegenover vijftien stijgers in de toonaangevende AEX-index stonden tien dalers. De graadmeter won 0,2 procent op 684,80 punten.

Unilever deed vanochtend, na bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal, aanvankelijk een stapje terug in Amsterdam. Het fonds noteerde tegen de middag 2,5 procent echter hoger op 60,85 euro. Beleggers registreerden dat de nettowinst van het voedings- en wasmiddelenconcern in het afgelopen trimester 5 procent lager uitviel dan een jaar eerder. Het Amerikaanse Bestfoods, dat onlangs door Unilever is overgenomen, liet daarentegen prima resultaten over het derde kwartaal zien. Dit bedrijf telt pas vanaf het vierde kwartaal mee in de cijfers van Unilever.

Koninklijke Olie moest vanochtend opnieuw inleveren. Gisteren leed het bedrijf onder teleurstelling over de kwartaalwinst, die weliswaar op recordniveau lag maar tegelijk aan de onderkant van de verwachtingen, en onder het vooruitzicht van een lagere olieprijs. Vandaag daalden de aandelen omdat de onrust in het Midden-Oosten wat lijkt weg te ebben. Afnemende spanning in deze regio staat over het algemeen garant voor dalende olieprijzen, en dat is slecht nieuws voor aandeelhouders van `de Koninklijke.' Het aandeel daalde 3,1 procent naar 66,05 euro.

ABN Amro steeg vanochtend met 1,1 procent naar 27,75 euro. Het aandeel vertoont nu ruim twee weken een stijgende lijn, en heeft in die periode al een koerswinst van 16 procent geboekt.

De technologiefondsen reageerden niet allemaal positief op de sprong die de Nasdaq gisteren maakte. ASM Lithography steeg met 3,4 procent naar 33,60 euro, Philips met 0,8 procent naar 47,59 euro. Automatiseerder Getronics zakte daarentegen met 0,2 procent naar 12,78 euro. Kabelbedrijf UPC en telecomconcern KPN bleven nagenoeg onveranderd.

Onder de middelgrote fondsen boekten Versatel en Van der Moolen forse winsten. Versatel, waarbij de Nederlandse Mededingingsautoriteit vanochtend een inval deed om informatie te verkrijgen over de gang van zaken bij de veiling van UMTS-frequenties, was met 4,9 procent de grootste stijger onder de midkapfondsen. Hoekmansbedrijf Van der Moolen, dat gisteren met de kwartaalcijfers kwam, steeg vanochtend 3,9 procent naar 104,40 euro.