Internationaal

LONDEN

De beurzen in Europa leken vanochtend in afwachting van de cijfers over de Amerikaanse werkloosheid, die later vandaag zouden worden gepresenteerd. De werkloosheidscijfers zijn een belangrijke aanwijzing over de gang van zaken in de grootste economie ter wereld. De ontwikkeling van de werkloosheid bepaalt in belangrijke mate de verwachtingen omtrent economische groei, inflatie en de rente.

De Duitse markt opende vanmorgen positief. De technologieaandelen voerden de ranglijst van stijgers aan, geholpen door de hogere sluiting van de Nasdaq gisteren en gunstige prognoses van het Amerikaanse hightechconglomeraat Qualcomm. Rondom het middaguur noteerde de DAX-index een derde procent hoger op 7.115 punten.

PARIJS

In Parijs werd de aanvankelijke winst, voornamelijk ontstaan door technologiefondsen, grotendeels tenietgedaan door een verzwakking van oliefonds TotalFinaElf. Dit bedrijf, dat voor ongeveer 10 procent meeweegt in de Parijse index, daalde met 2,2 procent naar 164 euro precies. De CAC-40 steeg desondanks met tweetiende procent naar 6.413 punten.

TOKIO

Vandaag was de beurs van Tokio wegens een nationale feestdag gesloten. De andere markten in Azië profiteerden wel van de forse stijging van de Nasdaq. Vooral technologiebedrijven stonden in de belangstelling. De Hang-Sengindex van de beurs van Hongkong steeg met 1,4 procent naar 15.498 punten, de Zuid-Koreaanse Kospi-index ging met 0,4 procent omhoog naar 560,41 punten.

NEW YORK

De technologiefondsen veerden gisteren op na een gunstiger winstvoorspelling van chipfabrikant Intel. De Nasdaq sloot 2,9 procent hoger op 3.492 punten. Onder de grote industriële fondsen was Exxon een stevige verliezer. De oliemaatschappij daalde ruim 4 procent als gevolg van de afgenomen spanning in het Midden-Oosten. De Dow Jones daalde 0,2 procent naar 10.881 punten.

In Londen werd de beurs gedomineerd door geruchten dat twee banken, de Bank of Scotland en Abbey National, praten over een fusie. Dat deed de koersen van de fondsen geen kwaad: de Bank of Scotland steeg 7,3 procent naar 10,42 pond, Abbey National won 6,5 procent op 7,20 pond. Ook een stijging van Vodafone gaf de index een steun in de rug. De telecomaanbieder boekte 3,5 procent bij, en leverde daarmee een flinke bijdrage aan de stijging van de FTSE-100. Vroeg in de middag noteerde de Londense graadmeter 6.408 punten, een stijging met een kwart procent.

FRANKFURT