Het ideale gedicht van Nederland

Nog zeven dagen kunnen lezers bepalen hoe het Ideale Gedicht van Nederland er uitziet. Duizenden Nederlanders deden al mee.

Hoe ziet het ideale Nederlandse gedicht eruit? Door de onderstaande enqûete in te vullen kunnen de poëzielezers van Nederland zelf bepalen aan welke voorwaarden hun ideale gedicht moet voldoen. Al bijna tweeduizend lezers stuurden de enqûete, die twee weken geleden ook in CS stond, ingevuld in. De inzending sluit op vrijdag 10 november.

Samen met Poetry International organiseren NRC Handelsblad, de VPRO-gids en de NPS Televisie dit onderzoek naar het Ideale Gedicht ter gelegenheid van de tweede Landelijke Gedichtendag, op donderdag 25 januari 2001. Dan wordt bekendgemaakt wat het Nederlandse volk als het Ideale Gedicht beschouwt. Vorig jaar kozen Nederlanders de Dichter des Vaderlands en hun favoriete gedicht, ter gelegenheid van de eerste Landelijke Gedichtendag.

Dit project, waarbij het Ideale Gedicht van Nederland samengesteld moet worden aan de hand van bijgaande vragenlijst, is een variant op de Most and Least Wanted Paintings-onderzoeken van Vitaly Komar en Alex Melamid, het Russische kunstenaarsduo dat met behulp van onderzoeksbureaus uitzocht hoe het ideale (en meest verafschuwde) schilderij van land tot land verschilde.

Anders dan Komar en Melamid organiseren wij een democratische stemming. Met behulp van de hierbij afgedrukte enquête zal het mogelijk zijn om de compositieschets maken van het soort gedicht dat Nederlanders het liefst willen lezen. Gaat het Ideale Gedicht over liefde of dood, over mensen of dieren? Rijmt het of niet? Amuseert het of stemt het tot nadenken? En welk woord of welke verwijzing mag in het Ideale Gedicht beslist niet voorkomen?

Op basis van de antwoorden (meeste stemmen gelden) zal een tiental Nederlandse dichters onder wie Anna Enquist, Ingmar Heytze, Gerrit Komrij, Rutger Kopland en Ivo de Wijs worden uitgenodigd om het Ideale Gedicht te schrijven; op hun eigen manier, maar met inachtneming van de enquêteresultaten. De uitkomsten van deze poëzie-in-opdracht worden gepubliceerd in het Cultureel Supplement van vrijdag 26 januari 2001.

Vul het enquête-formulier in (slechts één antwoord per vraag omcirkelen) en stuur het vóór vrijdag 10 november naar:

NRC Handelsblad

t.a.v. Het Ideale Gedicht

Antwoordnummer 92312

3009 XD Rotterdam

(een postzegel is niet nodig)

De enquête kan ook ingevuld worden op internet, en is te vinden op of via een van de volgende websites:

www.nrc.nl

www.poetry.nl/gedichtendag

www.vpro.nl

www.nps.nl

Onder de inzenders worden twintig boekenbonnen van 25 gulden verloot; daarnaast stelt uitgeverij Bert Bakker twintig exemplaren beschikbaar van Poëzie is geluk, Gerrit Komrij's handleiding voor het lezen en schrijven van poëzie. Wie kans wil maken op een prijs vermeldt zijn naam en adres. De enquêtegegevens worden vertrouwelijk behandeld.