Gesprek over CAO militairen loopt stuk

Staatssecretaris Van Hoof (Defensie) en de vakbonden zijn het gisteren niet eens geworden over een nieuwe CAO voor 52.000 militairen en 20.000 mensen aan burgerpersoneel. De onderhandelingen liepen stuk op de wens van Van Hoof de ontslagleeftijd van 55 naar 58 jaar te verhogen.

Onderhandelaar T. Heerts van de Algemene Federatie Militair Personeel (AFMP) sprak na afloop van een ,,diepgaand conflict''. De bonden beginnen vandaag volgens hem een ,,elektronische oorlogsvoering'', een ,,bombardement'' van faxen en e-mails dat hun eisen kracht bij moet zetten. Het ministerie vond de opstelling van de bonden ,,onbegrijpelijk en onverantwoordelijk''.

Voor Van Hoof staat vast dat de militairen volgens een besluit van de Tweede Kamer in de Defensienota drie jaar langer moeten werken. Van Hoof stelde voor de verhoging van de pensioenleeftijd naar 58 jaar geleidelijk, in tien jaar, in te voeren. Volgens hem kunnen de militairen na hun leeftijdsontslag rekenen op een uitkering die gemiddeld neerkomt op negentig procent netto van hun laatst verdiende loon. De vakbonden willen een verhoging van de ontslagleeftijd alleen op vrijwillige basis. Een tweede knelpunt zijn de salarisverhogingen. De bonden eisen 4,25 procent, Van Hoof is bereid 3,6 procent meer te betalen.