Frankrijk wacht met strenger beleid tegen BSE

De Franse regering heeft gisteravond besloten enkele maanden te wachten met mogelijk stengere maatregelen voor de bereiding van veevoer in verband met de strijd tegen de gekkekoeienziekte BSE.

Parijs wil het advies afwachten van AFSSA, de instantie die waakt over de veiligheid en hygiëne van vleesproducten. AFSSA beraadt zich over de mogelijkheid van een verbod voor verwerking van alle dierlijke stoffen in veevoer en de economische gevolgen daarvan. President Chirac drong vorige week nog aan op een snelle beslissing hierover, en een sterke uitbreiding van de kwaliteitscontroles.

Gisteren maakte het ministerie van Landbouw in Parijs twee nieuwe gevallen van BSE bekend, die waren ontdekt in West-Frankrijk, waarmee het aantal zieke koeien in Frankrijk sinds begin dit jaar op 84 komt. Vorig jaar waren dat er 30. Consumptie van met BSE besmet vlees kan bij mensen de ziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

Intussen heeft de Duitse deelstaat Saksen gisteren gedreigd de import van Frans rundvlees stop te zetten als Parijs niet snel extra maatregelen neemt om de verspreiding van BSE te voorkomen. Saksen zou volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw niet alleen staan in dat dreigement. De deelstaten en de Bondsregering beraden zich binnenkort over de vleescrisis. Berlijn heeft de Europese Commissie al gevraagd om de situatie in Frankrijk nauwgezet te evalueren.

Ook in Frankrijk zelf neemt de vrees onder consumenten over de verspreiding van BSE sterk toe. In Parijs besloten de kantines van drie scholen alle rundvlees uit de menu's te weren, nadat drie gevallen van Creutzfeldt-Jakob in Engeland waren ontdekt. ,,Wij hebben te maken met een psychose'', zei gisteren woordvoerder Philippe Babaudou van de organisatie van veehouders.

Volgens Babaudou zijn de prijzen van rundvlees de laatste 10 dagen met een vierde gedaald en is de verkoop gehalveerd. Verscheidene slachthuizen in het noorden en westen van Frankrijk hebben hun deuren gesloten en nemen geen slachtvee van de boeren meer aan. Maar volgens Maurice Raison, expert op het gebied van de vleesindustrie, heeft de Franse consument het vlees niet uitgebannen, maar wordt het nu in plaats van in supermarkten, op grote schaal bij de slagers gekocht.