Feyenoord na eenvoudige zege koploper

In een wedstrijd die nooit een wedstrijd was, won Feyenoord gisteren met 5-1 van RBC. De overwinning leverde de Rotterdammers voor het eerst dit seizoen de koppositie in de eredivisie op. De spelers van RBC hadden al bij voorbaat nergens op gerekend. Ze spaarden de krachten voor zondag. Dan moet de ploeg uit Roosendaal thuis tegen Fortuna Sittard voorkomen dat ze laatste wordt in de rangschikking.

Wedstrijden zoals Feyenoord-RBC maken nog eens duidelijk hoe groot het verschil is tussen de top van de nationale competitie en de clubs uit de onderste regionen. Feyenoord, dat dit seizoen in vrijwel elke wedstrijd moeite had om doelpunten te maken, kon gisteren vrij makkelijk aan het doelsaldo werken. Het enige doel van spelers en aanhang van RBC is zo lang mogelijk actief te blijven op het hoogste plan.

Het duel van gisteren leverde ondanks het grote krachtsverschil ook enkele vermakelijke momenten op. Aanval op aanval, een legio aan mogelijkheden aan beide kanten, zes doelpunten en het competitiedebuut van de Pool Ebbi Smolarek (zoon van oud-Feyenoorder Wlodi Smolarek). Maar het echte hoogtepunt van de avond beleefden de 24.500 toeschouwers één minuut voor rust. De 17-jarige Leonardo kon zich even als een Braziliaanse straatvoetballer uitleven. Met de bal aan de voet snelde het talent vanaf de rechterkant langs Darl Douglas. Vlak voor de achterlijn plaatste hij de bal overwacht met zijn linkervoet achter zijn rechter standbeen om precies in de voeten van de opkomende Christian Gyan. De opwindende actie deed denken aan Zuid-Amerikaanse balartiesten als Maradona, Romario en Ronaldo. Gyan rondde de aanval af: 2-0. Het betekende de genadeklap voor RBC.

Na rust walste Feyenoord in een kwartier over RBC heen en tilde het dankzij doelpunten van Paul Bosvelt, opnieuw Gyan en Patrick Paauwe de stand naar 5-0. Toen RBC in de 65ste minuut uit een vrije trap van Damien Hertog de stand op 5-1 had gebracht, vonden beide partijen het mooi geweest. Voor beide clubs is de competitie immers nog lang.

Afgelopen weekeinde leed Feyenoord in Utrecht het eerste puntenverlies in de eredivisie. De Rotterdammers staan na acht wedstrijden ongeslagen bovenaan en hebben de concurrentie in de strijd om de landstitel op een flinke achterstand gezet. Maar daarbij moet wel worden vermeld dat Feyenoord tot dusver een relatief eenvoudig programma heeft gehad. Met RKC (vijfde) en Heerenveen (tiende) werd van de acht tegenstanders nog maar twee keer een opponent uit de huidige toptien getroffen.

De komende weken zal Feyenoord zonder de aan zijn pols geblesseerde Kees van Wonderen en de nog altijd niet herstelde Jean-Paul van Gastel moeten laten zien waar het daadwerkelijk staat. Dan ontmoet het tegenstanders als Roda JC, PSV en het nog ongeslagen NEC. Mogelijk komt bij de afwezigen ook nog de naam van Leonardo te staan. De aanklager van de voetbalbond heeft inmiddels een onderzoek geopend wegens een vermeende klap die de Braziliaan zondag in het gezicht van Utrecht-verdediger Stijn Vreven gaf.

Leonardo zei gisteren zelf niet op een straf te rekenen. De Braziliaan, die al jaren in Nederland naar school gaat, liet na afloop van de wedstrijd tegen RBC via een tolk in het Portugees weten dat ,,er niets aan de hand was geweest''. ,,Ik werd vastgehouden. Ik heb me alleen maar proberen los te rukken'', zei Leonardo, die dankzij een Portugees paspoort in Nederland mag verblijven. In theorie zou hij dus in maart met Portugal mee kunnen doen in het WK-kwalificatieduel tegen Nederland. Maar mocht Leonardo voor die keuze worden geplaatst, dan zal hij waarschijnlijk als echte Braziliaan bedanken voor de eer.

Coach Robert Maaskant van RBC heeft heel andere zorgen. Na negen van de tien duels te hebben verloren – alleen van Sparta werd gewonnen – is duidelijk dat zijn ploeg niet veel te zoeken heeft in de eredivisie. Bij RBC stond de hele week dan ook in het teken van zondag, wanneer het nieuwe stadion wordt geopend. Dan komt Fortuna, dat nog maar twee punten heeft, op bezoek. Tegen Feyenoord werd de grieperige aankoop Regi Blinker gespaard en mocht spits Henk Vos vroegtijdig naar de kant. In een wonder geloofde Maaskant gisteren niet. ,,Tegen Fortuna moeten we punten halen, niet in De Kuip.''

    • Koen Greven