`Europees bureau' voor senaat

De Eerste Kamer gaat over tot de instelling van een `Eerste Kamer Europa Bureau' (EKEB), bestaande uit twee medewerkers die nieuwe Europese regelgeving nauwkeurig bijhouden. De bedoeling is dat de Eerste Kamer in de toekomst beter kan beoordelen of Nederlandse wet- en regelgeving wel conform de Europese regelgeving is.

Dat heeft het college van senioren van de Eerste Kamer (de fractievoorzitters) deze week besloten. Advertenties voor twee juristen worden binnenkort geplaatst. Het is de bedoeling dat het bureau vanaf 1 maart volgend jaar functioneert, aldus een woordvoerder.

In het verleden is het regelmatig voorgekomen dat de Nederlandse wetgeving niet strookte met Europese richtlijnen. De Eerste Kamer ligt voor op de Tweede in het streven hierop strenger toe te zien. Tot nu toe werd de griffie van de Eerste Kamer geacht kennis te nemen van de inhoud van de 15 à 20 centimeter dikke Europese regelgeving die Den Haag per week bereiken.

Over een voorstel van het CDA om de Eerste Kamer een parlementaire enquête te laten houden over geldstromen en organisatieproblemen, hebben de senioren deze week nog geen beslissing genomen, aldus de woordvoerder, die bij andere fracties weinig enthousiasme heeft bespeurd voor deze gedachte. De Eerste Kamer heeft, net als de Tweede, het recht van enquête maar heeft hiervan nog nimmer in de geschiedenis gebruik gemaakt.

Eerder rondgaande plannen van Eerste Kamervoorzitter Korthals Altes en het lid Kohnstamm om op een nieuwe manier de jaarlijkse ministeriële begrotingen te behandelen -clustergewijs-, hebben nog niet tot besluiten geleid. Algemeen wordt echter erkend, dat de begrotingsbehandelingen thans een zielloze herhaling zijn van die in de Tweede Kamer. Besloten is deze week om de griffie een plan te laten ontwikkelen waarbij de Eerste Kamer om het jaar niet zozeer de nieuwe begrotingen zou behandelen, maar zou nagaan hoe die van het voorgaande jaar is geïmplementeerd.