ECB verwelkomt herstel euro

De recente koerswinst van de euro is volgens president Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) gunstig, maar het is te vroeg om te kunnen spreken van een ommekeer in de euro-dollarkoers.

Dit heeft Duisenberg gisteren gezegd na afloop van de tweewekelijkse vergadering van de raad van bestuur van de ECB, waar de rente onveranderd werd gelaten op 4,75 procent. De euro noteerde vanmorgen een koers van 0,8635 dollar per euro en lijkt sinds vorige week aan een opmars bezig na het dieptepunt van 0,8228 dollar. Tegenvallende Amerikaanse economische groeicijfers over het derde kwartaal, en het besluit van de Iraakse leider Saddam Hussein om olie voortaan in euro's afgerekend te krijgen, gaven de euro een zet naar boven.

De ECB, die het verschil tussen de krachtige economische groei in de VS en de sterke, maar veel lagere groei in Euroland als een van de voornaamste verklaringen ziet voor de lage eurokoers, liet gisteren bij monde van Duisenberg weten dat zij verwacht dat de Amerikaanse economie in rustiger vaarwater terecht zal komen. ,,Er zijn, zoals dat zou moeten zijn, normalere groeivoeten in de VS. Dat betekent dat de uitzonderlijke groei die we lange tijd in de VS hebben gezien, en die door ons en andere autoriteiten niet als duurzaam werden beschouwd, terugvallen.'' Die lagere groeivoeten wijzen volgens Duisenberg op een zachte landing voor de Amerikaanse economie ,,die in het belang is van de rest van de wereld.''

Op de valutamarkt bleek gisteren na afloop van de ECB-vergadering dat de lagere groei voor de VS nog geen uitgemaakte zaak is. Hoewel diverse gegevens in de VS, waaronder het consumentenvertrouwen, wijzen in de richting van lagere groei, kwam de productiviteitsstijging over het derde kwartaal op 3,8 procent, veel meer dan analisten hadden verwacht. Daarop gaf de euro zijn koerswinst weer volledig weg, maar wist in de loop van de nacht en vanochtend weer te herstellen.

Werkgelegenheidscijfers over oktober hebben vanmiddag verdere aanwijzingen gegeven over het tempo van de Amerikaanse economische groei. Duisenberg zei er van uit te gaan dat de Europese economie dit en volgend jaar, `en hopelijk ook daarna' met rond 3 procent zal groeien. Over Duisenberg bleef bij zijn oordeel dat de euro `serieus ondergewaardeerd is'. Over interventies liet hij zich niet uit. De Franse minister van Financiën Fabius deed dat wél: hij verklaarde vanmorgen dat de centrale banken `zullen interveniëren als dat nodig is.'

    • Maarten Schinkel