Duitse vakbond waarschuwt regering

De plannen van de Duitse rood-groene regering om het pensioenstelsel te hervormen kunnen leiden tot een breuk in de goede relatie met de vakbeweging. Dat schrijft Klaus Zwickel, voorzitter van de machtige bond IG Metall, in een open brief aan sociaal-democratische leden van het parlement. ,,Als geen vooruitgang wordt geboekt, dan zal deze kwestie een splijtzwam worden tussen de vakbonden en veel leden van de SPD'', aldus Zwickel. De hervormingen, die eind januari 2001 moeten ingaan, zijn bedoeld om het gapende gat in de Duitse pensioenspaarpot te sluiten. Volgens de plannen moet het aandeel van de overheid in de pensioenen geleidelijk dalen van de huidige 70 procent tot 64 procent in het jaar 2030. De vakbonden protesteren tegen de maatregelen omdat volgens hen veel gepensioneerden hierdoor in armoede dreigen te vervallen.