Dreigement DOS zet politieke crisis in Servië op scherp

De spanning in de Servische overgangsregering is opgelopen, nadat de Democratische Oppositie in Servië (DOS) gisteren unaniem besloot vast te houden aan haar eis dat het hoofd van de staatsveiligheidsdienst en de stafchef van het leger snel moeten worden vervangen.

Worden beide kopstukken uit het regime van de eind september weggestemde president Miloševic niet uit hun functies ontheven, dan stapt de DOS – de alliantie van achttien partijen die de nieuwe president Koštunica vijf weken geleden aan de macht brachten – uit de overgangsregering, aldus DOS-coördinator Zoran Djindjic.

Djindjic zei gisteravond dat alle DOS-partijen unaniem het vertrek eisen van het hoofd van de geheime dienst, Rade Markovic, en van de stafchef van het leger, generaal Nebojsa Pavkovic. De twee zijn symbolen van het repressieve regime van Miloševic en moeten weg, aldus Djindjic.

Gebeurt dat niet, dan stapt de DOS uit de overgangsregering. ,,Onze eerste stap is het boycotten van het werk van de regering, zodat de regering niet zal kunnen beginnen aan het oplossen van de vele problemen. Vervolgens krijgen de kiezers op 23 december de gelegenheid zich uit te spreken over zo'n regering''.

Afgelopen week mislukten verschillende pogingen van de DOS om Markovic weg te krijgen. Gisteravond slaagde de DOS er opnieuw niet in de twee andere partijen waarmee zij samenwerkt in de overgangsregering, waaronder de Socialistische Partij van ex-president Miloševic, ervan te overtuigen dat Markovic weg moet. De DOS houdt hem verantwoordelijk voor verschillende poltieke moorden en ontvoeringen tijdens het bewind-Miloševic.

Markovic heeft steeds elke betrokkenheid van de staatsveiligheidsdienst bij deze zaken ontkend. Djindjic: ,,Markovic wil in functie blijven om te voorkomen dat de betrokkenheid van de geheime dienst bekend wordt. We beschikken over informatie dat medewerkers al drie dagen bezig zijn met het vernietigen van bewijsmateriaal.''

De Socialistische Partij beschuldigde de DOS er gisteravond van bezig te zijn met een lastercampagne gericht tegen prominente SP-leden.

DOSSIER VAL MILOŠEVIC: www.nrc.nl