Carlsberg koopt Feldschlösschen

De Deense bierbrouwerij Carlsberg neemt het Zwitserse Feldschlösschen Hürlimann over, inclusief diens activiteiten op het gebied van mineraalwater en wijn. De overnamesom bedraagt 870 miljoen Zwitserse franc (1,25 miljard gulden).

Heineken was ook in de markt voor het Zwitserse bier. De Nederlandse brouwer is al in Zwitserland actief met een marktaandeel van 19 procent via dochterbedrijf Calanda Haldengut. Feldschlösschen heeft 45 procent en is daarmee de grootste op de Zwitserse markt.

Heineken zou bij een overname zo'n groot marktaandeel hebben gekregen dat de Zwitserse kartelautoriteiten vermoedelijk de verkoop van bepaalde belangen hadden geëist. Het Nederlandse concern verlangde daarom prijsconcessies van Feldschlösschen. ,,Daaraan is niet tegemoetgekomen, waarop we ons teruggetrokken hebben'', aldus een woordvoerder.

Carlsberg hoeft geen problemen met de kartelautoriteiten te verwachten. De woordvoerder van Heineken vindt het dan ook geen verrassing dat de Denen de nieuwe eigenaar worden. ,,Maar ze betalen wel een pittige prijs.''

Feldschlösschen liet in maart van dit jaar weten van zijn bier en alcoholvrije dranken af te willen. In de eerste helft van dit jaar boekt de brouwer een verlies van 5,3 miljoen franc (7,6 miljoen gulden).