Booker Prize 2000

Voor de 32ste Booker Prize, die op 7 november wordt uitgereikt, zijn zes romans genomineerd. Twee daarvan zijn van oudgedienden en werden in de afgelopen maanden in Boeken besproken.

The Blind Assassin van Margaret Atwood (net vertaald als De blinde huurmoordenaar, Bert Bakker, ƒ45,-) werd door Corine Vloet geprezen als een complexe, spannende roman vol dubbele bodems (29-9-00); de Canadese schrijfster, die drie keer eerder voor de Booker werd genomineerd, geldt als de grote favoriet voor de prijs en wordt deze week in het Cultureel Supplement geïnterviewd.

When We Were Orphans van Kazuo Ishiguro (nu vertaald als Toen wij wezen waren, Atlas, ƒ49,90) kreeg iets minder lof van Stine Jensen (21-4-00), vooral omdat zij vond dat het boek te veel leek op Ishiguro's Booker-winnende The Remains of the Day uit 1989.

De overige vier romans, van Matthew Kneale, Brian O'Doherty, Michael Collins en de op 13-10-00 in Boeken geïnterviewde Trezza Azzopardi, worden op deze pagina besproken. Als het aan de recensenten van NRC Handelsblad ligt, zou de prijs aanstaande dinsdag moeten gaan naar `The Blind Assassin' of Collins' `The Keepers of Truth'.