Al dansend de aarde redden

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent steevast dat de beste spellen van het jaar op het punt van verschijnen staan. Plus dat we kunnen uitkijken naar de release van Playstation2. Eén en ander wil gelukkig niet zeggen dat we ons tot die tijd niet kunnen vermaken.

Zo blijft Sega's Dreamcast op volle toeren kwalitatief hoogstaande games opleveren. Wimbledon mag dan al een tijdje achter de rug zijn, het tennisfeest gaat verder met de conversie van de speelhalhit Virtual Tennis. Het eerste wat aan dat spel opvalt zijn de uiterst realistische spelbeelden. Zestien topspelers zijn softwarematig gekloond — niet alleen hun manier van serveren maar ook alle andere aspecten van hun speelstijl.

Naast de arcade-modus is er nog een geweldige World Tour-modus, waarbij je een serie wedstrijden en geinige bonusgames moet spelen om de felbegeerde eerste plaats te behalen. Een absolute kraker!

Nog zo'n dijk van een speelhalconversie is Ferrari 355 challenge. Dit is geen traditioneel racespel, maar een simulator van de prestigieuze Italiaanse hengst. Zoals de titel al aangeeft is er maar één type auto beschikbaar, maar die is qua besturing en uiterlijk zo gedetailleerd uitgewerkt dat het gebrek aan modellen er eigenlijk niet toe doet.

Om je te helpen de besturing onder de knie te krijgen zijn er enkele zogenoemde `assist-functies', zoals een automatische rem en optionele `slip control'. Let op: zonder assist-functies is het spel zo moeilijk dat het beslist niet geschikt is voor de recreatieve speler. Echte racefanaten zullen hun vingers echter aflikken bij deze machtig mooie simulatie.

Nog zo'n spel voor snelheidsduivels is Tony Hawk Pro Skater 2. Bij deze opvolger van een van de best verkochte games moet je ook nu weer flink wat capriolen op het rijdende plankje uithalen om geld te verdienen. Hiermee kun je vervolgens nieuwe stunts, banen, rijders en andere geheimen ontsluiten. Grafisch haalt THPS2 alles uit de Playstation. Er zit nu zelfs een editor in waarmee je je eigen banen kunt ontwerpen.

Voor de wat meer bedachtzamen onder ons is er Mr. Driller voor Game Boy Color, Playstation en Dreamcast. Het concept is heel simpel. Je speelt een figuurtje met een drilboor dat scherm na scherm gekleurde blokjes moet wegboren om zo diep mogelijk te komen voordat de zuurstof op is. Een heel simpel concept, maar opmerkelijk verslavend.

Ook verscheen onlangs Bust-a-Move Millennium voor de Game Boy Color. In dit bekende puzzelspel moet je eender gekleurde balletjes zien weg te halen door ze te combineren met balletjes die je afvuurt uit een kanon onder in beeld. Hoewel Bust-a-Move 4 al een tijdje verkrijgbaar was voor de kleine Nintendo, was het ontbreken van een twoplayer-optie een groot minpunt. Hierdoor kon deze versie zich niet meten met die voor de onlangs overleden zakspelcomputer Neo Geo Pocket Color. Deze versie maakt dat gelukkig goed en is daarom verplichte kost voor de puzzelaar.

Tenslotte is er voor het muzikale volk nog het leuke en originele spel Space Channel 5 voor de Sega Dreamcast. Je stapt in de dansende schoenen van de verleidelijke danseres Ulala en moet de aarde redden van buitenaardse wezens door met ze te dansen. Je moet precies op het juiste moment, en in de maat met de hippe muziek, de juiste knoppen indrukken.

Het resultaat is dat de dance moves van het beeldscherm spetteren. Kijk ook uit naar het gastoptreden van danswonder Michael Jackson die ergens in het spel gevangen zit. Heel origineel en leuk, maar helaas ook gauw weer afgelopen en daarom eigenlijk toch niet zijn prijs van 130 gulden waard.

    • Arthur Arts