VS vervangen omstreden belastingen

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de vervanging van een omstreden belastingprogramma dat grote Amerikaanse concerns bevoordeelde als zij exporteerden. De VS komen daarmee tegemoet aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De WTO veroordeelde eerder dit jaar het programma na klachten van de Europese Unie. De EU had van de WTO toestemming gekregen om vanaf 1 oktober sancties te heffen ter waarde van 4 miljard dollar. Brussel toonde zich daarop bereid om Washington nog tot 1 november de tijd te geven de belastingregels aan te passen. Het belastingprogramma, het zogenoemde Foreign Sales Corporation (FSC), wordt vervangen door nieuwe wetgeving die voorziet in belastingverlagingen voor bedrijven. Waarschijnlijk gaat de EU ook hiermee niet akkoord. De nieuwe regels zijn volgens Europees commissaris Pascal Lamy (Handel) ook discriminerend omdat er onderscheid blijft bestaan tussen bedrijven die wel en niet exporteren.