VOOR DE SPIEGEL

Naam: Ton van Dieren (34)

Medisch archiefmedewerker en country line-dancer

,,Ik heb als kind nooit iets aan dansen gedaan. Toen ik een jaar of achttien was ging ik veel naar de disco maar op een gegeven moment had ik behoefte aan wat anders. Overal werd steeds meer housemuziek gedraaid en dan ook nog zo hard dat je elkaar niet kon verstaan. Op de radio hoorde ik over het Amerikaanse Country Line-dancing en in januari 1995 ben ik bij de Mary B. Countryclub in Den Haag begonnen. Ik vond het hartstikke gezellig, je kon elkaar zelfs op de dansvloer verstaan!

,,Bij lijndansen maak je denkbeeldige verticale en horizontale lijnen en dans je in vaste patronen, zeker als beginner. De danspassen zijn onder meer afkomstig uit stijldansen als de wals, de cha-cha-cha of de salsa. Je hebt allerlei soorten lijndans; de westcoast-dans is veel langzamer dan die uit de eastcoast bijvoorbeeld. Bij de wedstrijden wordt naast country ook gebruikgemaakt van met country geassocieerde popmuziek.

,,Ik train gemiddeld zo'n anderhalf uur per dag als mijn werk het toelaat. Ook thuis voor de spiegel. Inmiddels ben ik vergevorderd en doe ik veel aan wedstrijden mee. In 1999 was ik in San Antonio in Texas derde bij de Wereldkampioenschappen, categorie Male Crystal Advance Classic (30+). Volgende keer wil ik natuurlijk eerste worden. Als vergevorderde moet je zelf variaties verzinnen in je danspassen en armbewegingen. En je wordt beoordeeld op je uitstraling. Ik ben niet iemand die in het dagelijks leven met cowboyhoed en laarzen rondloopt, maar als ik lijndans voel ik me daar juist heel prettig bij. Bij de wedstrijden is het zelfs verplicht.''