Vitesse leeft als koploper boven zijn stand

De voetballiefhebber moest gisteravond bij het duel tussen titelhouder PSV en koploper Vitesse veel ellende verdragen. In een draak van een wedstrijd was PSV minder slecht dan Vitesse, dat na de 2-0 nederlaag van gisteravond onttroond kan worden als lijstaanvoerder. Dan moet Feyenoord vanavond in de Kuip wel van RBC winnen.

De papieren topper bleek in de praktijk een saaie bedoening. Risicoloze breedtepasses en foutieve dieptepasses wisselden elkaar in rap tempo af. De tactische foefjes van beide trainers waren niet besteed aan de neutrale toeschouwers. Zij wilden technische hoogstandjes dan wel spanning en sensatie. Zij zaten niet te wachten op een veredelde schaakpartij met PSV bijna voortdurend aan zet. Langzaam maar zeker creëerde de thuisploeg een veldoverwicht. Stukje bij beetje werd Vitesse opgerold.

Het foutenfestival werd gekenmerkt door veel blessureleed dat nota bene door eigen schuld tot stand kwam. Kezman en Bruggink verlieten strompelend het veld. De aanvallers van PSV hadden zichzelf verwond door onbezonnen slidings op de doorweekte grasmat. Ze zijn volgende week waarschijnlijk weer inzetbaar voor het cruciale duel in de Champions League tegen Anderlecht. Met name Kezman raakte geen bal goed tegen Vitesse. Bruggink kon nog terugkijken op een schot tegen de binnenkant van de paal.

Beide spitsen stonden nadrukkelijk in de schaduw van Vogel, de foutloos spelende regisseur van PSV. De Zwitserse international loopt op zijn tandvlees, maar hij krijgt geen tijd voor een adempauze. Met matchwinnaar Kolkka bepaalde Vogel het verschil tegen Vitesse. De verdedigende middenvelder is de rustgevende factor bij PSV, die zelden balverlies lijdt. Zijn spel oogt saai, maar de schijn bedriegt. Hij heeft een uitstekend spelinzicht en verplaatst de bal in een vloeiende beweging naar een vrijstaande medespeler. Voetbal kan zo simpel zijn, als je Vogel aan het werk ziet. Alleen zijn schoten van afstand zijn voor verbetering vatbaar. Vogel schiet vaak in de grond. Hij heeft in vijftien maanden slechts twee doelpunten gemaakt voor PSV.

De trainers van beide elftallen hadden hun spelers met aanvallende intenties het veld in gestuurd. Gerets koos bij PSV voor de verandering voor een systeem met drie middenvelders en drie aanvallers. Koeman ging met Vitesse zo mogelijk nog offensiever van start. Het beproefde catenaccio is volgens hem alleen in Europese bekerduels een geschikte speelwijze. Op nationaal niveau wil hij in eerste instantie het publiek vermaken. Liever een keer winnen en verliezen dan twee keer gelijk spelen, luidt de voetbalvisie van de 78-voudige international.

Tegen Inter sleepte Vitesse vorige week met een defensieve speelwijze een salonremise uit het vuur. Koeman was realistisch genoeg om de 0-0 in Milaan niet als een sportief hoogtepunt te beschouwen. Daarvoor was de Italiaanse tegenstander te zeer uit vorm. Koeman wijst voortdurend op de tekortkomingen van zijn spelers, die voor eigen publiek boven zichzelf kunnen uitgroeien maar op vreemde bodem net als vorig seizoen een fletse indruk maken. Vitesse mist de snelheid en de leepheid om goed countervoetbal te spelen. Het is afhankelijk van vaste aanspeelpunten. PSV raakte niet in verlegenheid van de opportunistische speelwijze die met de term `lange halen, gauw thuis' getypeerd kan worden.

Alle goede bedoelingen ten spijt, kreeg Vitesse nauwelijks doelrijpe kansen tegen PSV. Koeman stond naar eigen zeggen met een machteloos gevoel langs de kant. De scheldkanonnades van de doorgaans stoïcijnse trainer waren aan dovemansoren gericht. Een tactische wissel – aanvaller Fortes maakte in de pauze plaats voor verdediger Pothuizen – sorteerde slechts gedeeltelijk effect. Met Kreek doorschuivend naar het middenveld en Janssen meer naar voren spelend, kreeg Vitesse een optisch veldoverwicht. Het langdurige balbezit – een typisch Nederlandse kwaal – was slaapverwekkend.

Koeman vertelde na afloop ,,niet ontevreden'' te zijn met de voetballes van PSV. Hij had bezieling gemist bij zijn spelers, een opmerkelijke constatering bij zo'n beladen wedstrijd. Koeman spreekt bij herhaling over een leerproces dat nog lang niet voltooid is. Zijn kritische houding past bij de voorzichtige boekhouding die het nieuwe bestuur hanteert. Met relatief bescheiden middelen hoopt Vitesse aansluiting te vinden bij de traditionele topclubs in Nederland. Koeman staart zich niet blind op de tussenstand in de eredivisie en richt zich op de derde plaats, die recht geeft op een duel in de voorronde van de Champions League. Gezien de wanprestatie tegen PSV lijkt deze klassering de hoogst haalbare voor Vitesse.

    • Jaap Bloembergen