Tevreden bankzitter redt PSV

Met twee prachtige treffers stond de PSV'er Joonas Kolkka gisteravond aan de basis van de 2-0 overwinning op Vitesse. De schuiver in de beginfase en het vlammende schot in de slotfase kwamen van zijn rechtervoet. De kleine linksbuiten is tweebenig en kan uit alle standen op doel schieten. Toch heeft hij in 54 competitieduels slechts zeven keer gescoord voor PSV. De bescheiden Fin geeft de bal bij voorkeur aan een medespeler.

De 26-jarige Kolkka is afkomstig uit Lahti, een middelgrote stad in het zuiden van Finland. Hij was goed in boksen, atletiek en ijshockey. De allrounder koos uiteindelijk voor voetbal en werd een talentvolle amateur bij Reipas. Hij verdiende later een contract als semiprof bij MyPa. Sinds 1995 speelde hij met veel succes bij Willem II. De pingelaar was een publiekslieveling in Tilburg.

Met trompetgeschal werd Kolkka ruim twee jaar geleden geïntroduceerd in Eindhoven. Hij had zich in de kijker gespeeld met handige dribbels en felle demarrages. Bij PSV kon hij de verwachtingen niet waarmaken. Kolkka moest steeds vaker plaatsmaken voor spelers als Bouma en Ramzi, die volgens hun trainer wél in een systeem met hangende buitenspelers passen.

Kolkka schikte zich in een reserverol. Finse voetballers zijn niet zo mondig als hun Nederlandse collega's, bevestigt hij desgevraagd. Zijn beroemde stadgenoot Litmanen hoor je als invaller bij Barcelona ook nooit mekkeren. Kolkka verdient volgens trainer Gerets respect en bewondering voor zijn solidaire houding. Of mist hij de dadendrang van een echte topsporter? ,,Ik ben zoals ik ben'', luidt zijn veelzeggende antwoord.

Door de blessure van Bouma en zijn uitblinkersrol tegen Vitesse rekent Kolkka stilletjes op een basisplaats tegen FC Twente. Maar hij zal zaterdag niet met de vuist op tafel slaan, mocht de trainer voor een andere oplossing kiezen. ,,Zo zit ik niet in elkaar'', fluistert hij in bijna vloeiend Nederlands. Om dezelfde reden zal hij niet snel voor een andere club gaan spelen. ,,Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij PSV'', zegt de tevreden bankzitter Joonas Kolkka.