Shell floreert bij dure olie

De dure olie heeft de winst van Koninklijke/Shell Groep in het derde kwartaal naar een record gestuwd. De oliemaatschappij verdiende 3,254 miljard dollar (bijna 8 miljard gulden), de hoogste winst die Shell ooit in deze periode boekte.

Dit heeft de Koninklijke/Shell Groep vanmorgen bekendgemaakt. De kwartaalwinst lag 80 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. ,,Dit zijn exceptionele resultaten, opgestuwd door een exceptionele olieprijs'', zei bestuursvoorzitter M. Moody-Stuart vanmorgen. ,,Ik heb geen twijfel dat er in de toekomst magerder jaren zullen komen.'' Zonder bijzondere baten en voorraadeffecten kwam de winst uit op 3,06 miljard dollar, 29 procent meer dan vorig jaar.

Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de koers van Koninklijke Olie, voor 60 procent eigenaar van Koninklijke/Shell, met bijna 4 procent tot 67,90 euro. Analisten hadden vooraf een winstvoorspelling afgegeven tussen 3,1 miljard en 3,5 miljard dollar, zodat de bekendgemaakte winst beleggers iets tegenviel.

De olieprijs was in het derde kwartaal gemiddeld 30,45 dollar per vat Brent-olie, tegen 20,60 dollar een jaar geleden. Doordat de Nederlands-Britse oliemaatschappij zelf veel olie oppompt, levert een stijging van de olieprijs met 1 dollar Shell op jaarbasis ruwweg 450 miljoen dollar extra nettowinst op. Shell zegt wel te verwachten dat de productieverhogingen in de olieproducerende landen ,,volgend jaar een neerwaartse druk op de ruwe-olieprijzen'' zullen hebben.

Een stijging van de olieprijs met een dollar maakt de benzineprijs aan de pomp ook 1,5 cent per liter duurder. De dure benzine en diesel hebben de laatste maanden geleid tot een golf van protesten, waarbij ook de oliemaatschappijen onder vuur zijn komen te liggen. De recordwinst zal volgens het persbureau Reuters ,,de delicate politieke positie'' van Shell niet verbeteren, zeker niet nu vandaag in Groot-Brittannië de brandstofprotesten een nieuwe ronde zijn ingegaan.

Moody-Stuart benadrukte dat behalve de olieprijs ook het ingezette kostenbesparingsprogramma, dat de kosten in 2001 met 4 miljard dollar moet hebben verminderd, de winst heeft verbeterd. ,,De kostenbesparing en de groei zijn uitstekend dit jaar en we zijn van plan om de kosten verder te verlagen en de omzet de vergroten.'' Shell is er in de eerste negen maanden van dit jaar in geslaagd om de afzet van olie en gas te vergroten met respectievelijk zes en acht procent. Ook de marges bij de raffinaderijen, lange tijd een zorgenkind van Shell, stegen.

De enige tegenvaller voor Shell was de daling van de marges bij de verkoop en de chemie.

DOSSIER SHELL: www.nrc.nl/Economie