Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van Tipper Gore, echtgenote van de Amerikaanse presidentskandidaat die volop meedoet aan zijn verkiezingscampagne. En aandacht voor de Tielerwaard in de Betuwe dat op de nominatie staat om calamiteitenpolder te worden. Deze polders worden bij hoog water onder water gezet om overstromingen in andere gebieden te voorkomen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over de winnaar van de Trouw Publieksprijs, Geert Mak. Hij kreeg de prijs voor zijn boek De eeuw van mijn vader. Verder aandacht voor de onduidelijkheden over de ziekte Creutzfeld-Jacob die het gevolg zou zijn van de gekkekoeienziekte (BSE). Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Leven met hartfalen. Eerste aflevering van een serie over verschillende oorzaken van hartfalen en de wijze waarop de diagnose kan worden gesteld. In deze uitzending gaat het om het juiste evenwicht tussen rust en beweging. Ned.1, 17.37-18.07u.

Politische Morde. Met de moord op Robert F. Kennedy in 1968 stierf een stukje van de American Dream. Kennedy was de hoop van immigranten, van zwarten in de getto's in de voorsteden, van verarmde blanken in vergeten Amerikaanse streken. ARD, 23.00-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de voormalige president van Amerika Jimmy Carter die in 1980 van Ronald Reagan verloor. Hij steunt Al Gore in zijn campagne voor het presidentschap. BBC World, 20.30-21.00u.

Sonja. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.55-22.00u.

Publieke tribune. Deskundigen gaan in debat met publiek over de kwaliteit van ons voedsel naar aanleiding van BSE-vlees, dioxine-kippen, slijterskoeien en genetisch gemanipuleerde soja. Ook komt de vraag aan de orde of biologisch voedsel gezonder is. Ned.1, 21.35-22.21u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn soapster Mickey Hoogendijk en schrijver Adriaan van Dis. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Onder meer een gesprek met Maarten Spanjer die een nieuw boek heeft geschreven met de titel Vissen is ook een sport. Verder aandacht voor de huldiging van de deelnemers van de Paralympics en de toespraak van koningin Beatrix en staatssecretaris Vliegenthart. Ned.2, 22.57-23.45u.

Een geweldige tijd! Slot-uitzending waarin minister Els Borst debatteert met o.a. hoogleraar strafwetenschappen E. Sutorius, hoogleraar informatica Jaap van den Herik, moleculair bioloog Christine van Broeckhoven en hoogleraar immunologie Ton Lochterberg. Ned.3, 23.10-0.15u.

AMUSEMENT & KUNST

Exp. Onder het motto dat films leuk zijn maar niet te lang moeten duren en er wat te drinken bij moet zijn wordt de korte film Tinus en Henkie uitgezonden. Jeroen Annokkee ontving voor deze film de Tuschinski Film Award. Ned.2, 0.03-0.28u.

De jubileum cabaretnacht. Herhaling van de shows van de cabaretiers Harrie Jekkers, Herman Finkers en Bert Visscher. Ned.3, 0.15-5.20u.

Film 2000. Vanavond o.a. Michael Douglas over Wonder boys, Paul Hogan over Crocodile Dundee 3 en Pierce Brosnan over Richard Attenboroughs nieuwe film Grey owl. BBC1, 0.35-1.10u.

FILM

Jerry Maguire (Cameron Crowe, 1996, VS). Vehikel voor Tom Cruise is een grondige feel good movie over de ondergang en wedergeboorte van een moreel ontwaakte sportmakelaar die zijn eigen emoties leert onderkennen. Film lijkt een promotiefilm voor een beter en eerlijk leven, zonder kapitalistisch succes uit te sluiten. Net5, 20.30-22.55u., met reclame.

. The Long Riders (Walter Hill, 1980, VS). Curieuze western van de regisseur die klassieke Hollywoodgenres nieuw leven probeert in te blazen. Het verhaal van de gebroeders James, Younger en Miller wordt gespeeld door echte broers: David, Keith en Robert Carradine, James en Stacey Keach en Dennis en Randy Quaid. Mythische fotografie en authentieke folkmuziek, uitgekozen en bewerkt door Ry Cooder. Net5, 22.55-0.45u., met reclame.

. A bout de souffle (Jean-Luc Godard, 1960, Frankrijk). Meest invloedrijke film van de nouvelle vague vertoont stijl die aan het idioom van de geïmproviseerde jazz herinnert. Debuterende Godard maakte van autodief Jean-Paul Belmondo personificatie van Amerikaanse clichés van amoraliteit en ontworteld-zijn in een Parijs decor. Jean Seberg is de naïeve aspirant-journaliste uit Iowa. ZDF, 0.15-1.40u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Falling in Love (Ulu Grosbard, 1984, VS). Love story blijft beneden de maat die men van Robert De Niro en Meryl Streep mocht verwachten. Zij vallen voor elkaar, bij de kerstinkopen, maar willen hun huwelijken niet op het spel zetten. BBC1, 1.10-2.55u.

. Ascenseur pour l'échafaud (Louis Malle, 1957, Frankrijk). Vermaard speelfilmdebuut van toen 25-jarige Malle preludeerde op de nouvelle vague. Ingenieus plot behelst de `perfecte moord' van Maurice Ronet op echtgenoot van minnares Jeanne Moreau. Malle schenkt meeste aandacht aan het feit dat Ronet vast komt te zitten in een lift, terwijl Moreau eindeloos door Parijs slentert. Miles Davis improviseerde de begeleidende jazz-score. Ook met Lino Ventura, Charles Denner. ARD, 1.30-3.00u., nagesynch.

Ewiger Walzer (Paul Verhoeven, 1954, West-uitsland). Romantische filmbiografie waarin Johann Strauss de dood verwerkt van zijn geliefde operettezangeres Henriette Treffz. Morgen, ARD, 10.25-12.00u.

. Testament (Lynne Littman, 1983, VS). Respectabel, venijnig drama over Californisch provinciestadje dat door radioactieve straling gestaag wordt uitgedund, concentreert zich op het gezin van Jane Alexander (Oscarnominatie). Met Kevin Costner. Morgen, SBS6, 15.25-16.55u., met reclame.