Selectie Muziek

Rokus de Groot

De première van de voorstelling Mirabai van componist Rokus de Groot en Saskia Kersenboom, over de Indiase zangeres en dansers Mirabai, die leefde rond 1500, is 4 nov 20u15 in de Beurs van Berlage, Amsterdam, met oa Ilse van de Kasteelen (sopraan), Kalpana Raghuraman (dans), Polo de Haas (piano) en Harrie Starreveld (fluiten). Vooraf speelt De Haas Soloduivelsdans II van Simeon ten Holt.

Bosmans/Britten

De stichting `Vrouw en Muziek' organiseert twee concerten onder de titel The Bosmans-Britten Connection met muziek van Henriette Bosmans (1895-1952) en Benjamin Britten (1913-1971). De twee componisten onderhielden na de oorlog een correspondentie en Bosmans voerde ook Brittens Pianoconcert uit. Op het programma vocale muziek, uitgevoerd door Francine van der Heijen en Rita Dams, begeleid door pianiste Phyllis Ferwerda. De concerten worden om 19u30 ingeleid door Helen Metzelaar. 5 nov 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 12 nov 20u15 Jurriaansezaal De Doelen Rotterdam. Op het laatste concert speelt hoboïste Marieke Schut ook Brittens Six Metamorphoses after Ovid.

Van Zweden

Jaap van Zweden dirigeert het Residentie Orkest in een Beethovenconcert: het Vioolconcert (soliste: Yayoi Toda) en de Vijfde symfonie. 3 nov 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 4 nov 20u15 en 5 nov 14u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag.

Music Meeting Nijmegen

Bij de 16e editie van dit driedaagse festival ligt de klemtoon op muziek uit de landen rond de Zwarte en Kaspische Zee. Vrijdagavond 3 november treedt bijvoorbeeld de Turks/Britse combinatie Oojami o.l.v. dj Necmi Cavli op. 4 November zijn o.a. te horen de Armenian Navy Band, de vocalisten Ricardo Lemvi, Cheb Aissa, Faytinga en Dona Rosa, trompettist Markus Stockhausen en het Belgische orkest Rêve d'Eléphant. Voor zondag staan vanaf 13u30 o.a. de Oezbeekse zangeres Monâjat Yultchieva, Richard Bona, de Azerbeidjaanse troubadour Alim Qasimov en Arto Lindsay op het programma. Aan de Meeting zijn ook workshops en sessies van diverse artiesten verbonden. 3 en 5 nov Stadsschouwburg, 4 nov Antonius van Paduakerk (15u), 4 en 5 nov Concertgebouw de Vereeniging. Inl 024-3656250, Internet: www.music-meeting.nl.

Muridan-e-Jami

Traditionele muziek uit het oosten van de Iraanse provincie Khorasan door drie zangers begeleid door luit, schalmei en trommel. 7 nov Stadstheater Zoetermeer, 8 nov Vooruit Gent (B), 9 nov Tropeninstituut Amsterdam, 10 nov RASA Utrecht, 11 nov Paleis voor Schone Kunsten Brussel (B) (dubbelconcert met zangeres Sima Bina & Ensemble)

Britney Spears

,,Een ongemakkelijke combinatie van nauwelijks verhulde cyberseksfantasie en een pyamaparty voor tieners'' aldus New Musical Express over het concert dat het 18-jarige popfenomeen onlangs in Londen gaf. 4 nov Gelredome, Arnhem.

Phoenix

Franse rockgroep brengt schaamteloze jaren tachtig-revival met invloeden van disco, Michael Jackson en Van Halen. 8 nov Melkweg, Amsterdam