Selectie Galerie

Over_Spel

De tentoonstelling Over_Spel in Montevideo/TBA toont installaties, videowerken en internetprojecten van kunstenaars die zich laten inspireren door de spelcultuur. In hun werk onderzoeken zij verhaalstructuren, interactiviteit, beeldtaal en representaties uit de wereld van de computergames. Zo neemt Arno Coenen de toeschouwer mee tijdens een virtuele reis naar Amerika en creëerden Andy Best en Merja Puustinen een science fiction-wereld waarin traditionele rolmodellen van mannen en vrouwen tot het verleden behoren. Andere deelnemers aan de expositie zijn Camille Utterback & Romy Achituv, Marita Liulia, Annika Larsson en Jochem van der Spek. T/m 25 nov, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Thomas Houseago

De Engelse kunstenaar Thomas Houseago maakt beelden van menselijke figuren, gemodelleerd in klei en gips, of uitgezaagd in houten planken. Zijn sculpturen zijn silhouetten van anonieme personen, zonder gezicht en zonder geslacht. Houseago is vooral gefascineerd door de houdingen, gebaren en details van het menselijk lichaam: de plooien van een buik of de beweging van een arm. T/m 25 nov in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Een ensemble

De kunstwerken op de tentoonstelling Een Ensemble in Galerie Paul Andriesse bevinden zich op het raakvlak van toegepaste en autonome kunst. De Oostenrijkse tweeling Christine en Irene Hohenbüchler toont de installatie Niagara, een constructie van sparrenhout die het midden houdt tussen architectuur en meubel. Van de Franse architect en meubelmaker Jean Prouvé (1901-1984) zijn meubels van hout en plaatstaal uit de jaren vijftig te zien. Kunstenaar en criticus Carel Blotkamp presenteert een serie collages. T/m 2 dec, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Swip Stolk

Kunstenaar/ontwerper Swip Stolk kreeg in de jaren zeventig grote bekendheid als ontwerper van de VARA-haan. Zijn flamboyante ontwerpen stonden destijds lijnrecht tegenover de formalistische stijl van bijvoorbeeld Wim Crouwel. De laatste jaren maakte Stolk vooral naam met de vormgeving van het tijdschrift Dutch en zijn ontwerp van de huisstijl van het Groninger Museum. In Galerie Flatland toont Stolk een serie nieuwe zelfportretten, waarin hij zich brutaal vereenzelvigt met Rembrandt. 4 nov t/m 13 jan (gesloten van 24 dec t/m 3 jan), Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Johan Kuipers en tekeningen van Piet Dieleman t/m 18 nov in Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; schilderijen van Erik Pape t/m 26 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag.