Selectie Films

Dancer in the Dark

Musical van Lars von Trier over een blind wordende Tsjechische fabrieksarbeidster die in het Amerika van de jaren zestig wegvlucht in de wereld van de Hollywoodmusical. Met soms wel honderd digitale videocamera's opgenomen film contrasteert documentair aandoende stijl met melodramatische thema's. Met in de hoofdrol popster Björk, die ook de muziek verzorgde. In meer dan 23 theaters.

American Psycho

Knappe verfilming door Mary Harron van Bret Easton Ellis' bestseller uit 1991 over een psychotische seriemoordenaar (Christian Bale) die zijn macht als Wall Street-yuppie gebruikt om ongelimiteerd te doden. Meer dan een reconstructie van de jaren tachtig een surrealistische verbeelding van een waanwereld. In meer dan 14 theaters.

Gouttes d'eau sur pierres brûlantesGestileerde, geestige en gekke snelcursus relatie van de Franse regisseur Francois Ozon. Een vijftigjarige zakenman en een twintigjarige dromer bakkeleien en hebben lief ergens in de jaren zeventig. Ook hun vroegere geliefden maken hun opwachting in hun met hoogpolig tapijt gestoffeerde appartement, de enige locatie van de film. Gebaseerd op een toneelstuk van Fassbinder. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Rear Window

Alfred Hitchcock maakt de aan een rolstoel gekluisterde James Stewart èn de zich met hem identificerende toeschouwer tot voyeurs in een stijlvolle thriller uit 1954. Het gekoekeloer door andermans ramen wordt op passende wijze bestraft. Nieuwe, gerestaureerde kopie (2000) valt een beetje tegen door onevenwichtigheden in de kleurgradering. Amsterdam: Filmmuseum.

Wonderland

Sombere grotestadsblues van Michael Winterbottom zoomt in op het leven van een handvol van de miljoenen inwoners van Londen. Drie dagen uit het leven van drie zusjes, hun familie, vrienden en buren in de grote stad waarin genoeg triests gebeurt om een soap een paar afleveringen te vullen maar die desondanks de indruk geeft dat dit het dagelijks leven is. Met opdringerig melancholieke muziek van Michael Nyman. Amsterdam: Cinecenter, The Movies.

En verder

Being John Malkovich Amsterdam: The Movies. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Utrecht: City/Movies; Bin ich Schön Tilburg: Cinecitta; Dogma Heerhugowaard: Metro. Purmerend: Metro; High Fidelity In meer dan 9 theaters; Julien Donkey-Boy Amsterdam: Kriterion. Groningen: Poelestraat; Kadosh Amsterdam: The Movies. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Louis. Utrecht: Springhaver; The Limey Eindhoven: Plaza Futura. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Zaandam: De Fabriek. Zwolle: Het Fraterhuis; Magnolia Amsterdam: Kriterion. Assen: De Kolk. Enschede: Alhambra. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver; Wilde Mossels in meer dan 15 theaters; De wind zal ons meenemen Amsterdam: Rialto. Groningen: Poelestraat. Wageningen: Filmhuis Movie W. Zwolle: Het Fraterhuis.