Schade claimen via internet

Nationale-Nederlanden is gisteren met de zoveelste vergelijkingssite voor verzekeringen begonnen. De concurrentie is niet onder de indruk.

Nee hoor, ze zijn helemaal niet te laat. Wellowell.nl, de vergelijkingssite voor verzekeringsproducten die verzekeraar Nationale Nederlanden gisteren is begonnen, loopt niet achter concurrenten aan, zoals Achmea's MrFinch.nl of onafhankelijke internetstarters als Independer.nl, Verzekeringssite.nl en Kijkenvergelijk.nl. ,,Wij zijn juist keurig op tijd'', zegt Herman van der Haas, directeur van Wellowell.nl. ,,Ons concept heeft nog niemand. Je kunt bij ons niet alleen op prijs vergelijken, maar ook op polisvoorwaarden. Verder kun je verzekeringen direct online afsluiten en via de website beheren. Schade claimen kan bijvoorbeeld volledig via internet.''

Wellowell.nl werkt op dezelfde manier als een verzekeringstussenpersoon. De website haalt zijn inkomsten uit de commissie die ze van verzekeraars krijgt over verkochte verzekeringsproducten. ,,Wij krijgen dezelfde commissie als een traditionele verzekeringsintermediair'', aldus Van der Haas. Verder fungeert Wellowell.nl ook als tussenpersoon voor andere tussenpersonen. ,,Wie na het bekijken van de site toch graag persoonlijk advies wil, kan via de site in contact komen met een van de 600 bij ons aangesloten verzekeringsadviseurs.'' Wellowell.nl vergelijkt autoverzekeringen, reisverzekeringen, koopsompolissen en spaarrekeningen van elf aanbieders. Drie daarvan, waaronder Nationale-Nederlanden zelf, maken deel uit van de ING Groep. De grote maatschappijen – Aegon, Achmea, Fortis – hebben bedankt. De Postbank (net als Nationale Nederlanden een dochter van ING) doet evenmin mee.

Ondanks dat Nationale-Nederlanden eigenaar is van Wellowell.nl is de website volgens Van der Haas volledig onafhankelijk. ,,Wij bevoordelen de producten van Nationale-Nederlanden of andere ING-dochters niet. Dat kan ook niet, want de bezoekers krijgen bindende prijzen van alle aanbieders te zien en kunnen dus zelf vergelijken.'' Wellowell.nl heeft een accountantskantoor in de arm genomen om de geclaimde onafhankelijkheid kracht bij te zetten.

Nationale-Nederlanden tilt zwaar aan de onafhankelijkheid van Wellowell.nl. Bestuursvoorzitter H. Richaers hamerde daar bij de aankondiging van de vergelijkingssite in april van dit jaar al op. ,,We plakken niet als schijnvertoning maar twee of drie verzekeraars op de site'', zei hij toen. ,,Dan is het binnen zes maanden afgelopen met je.''

Inmiddels werkt Wellowell.nl, buiten Nationale-Nederlanden zelf en andere ING-dochters, met acht aanbieders van verzekeringen. Maar niet alle verzekeraars bieden alle producten aan. ,,Het aanbod blijft daardoor beperkt'', vindt Erik Hordijk van concurrent Verzekeringssite.nl, een internetbedrijf dat niet gelieerd is aan een verzekeraar. ,,De consument krijgt daardoor geen goed beeld van het aanbod.''

De rol van een vergelijkingssite is volgens Hordijk juist om het aanbod transparant te maken. ,,Wellowell doet dat niet. De verzekeraars die met Wellowell meedoen, zijn relatief duur.'' Bij een vergelijking van bijvoorbeeld autoverzekeringen, komen de aanbieders die meedoen met Wellowell.nl volgens Hordijk slechts in 7 procent van de gevallen als goedkoopste uit de bus.

Op andere vergelijkingssites is het aanbod van verzekeraars een stuk groter. Independer.nl claimt op zijn website bijvoorbeeld ,,alle banken en vezekeraars'' te vergelijken. Transacties sluiten is echter niet mogelijk bij andere verzekeringssites dan Wellowell.nl.

Wellowell.nl wil uiteindelijk zo'n twintig procent van de markt voor online financiële producten bedienen. Binnen enkele maanden verwacht Van der Haas het productaanbod uit te breiden en meer verzekeraars te bewegen hun producten via Wellowell.nl te verkopen. Hij hoopt concurrerende verzekeraars zelfs te kunnen bewegen een belang te nemen in Wellowell.nl. ,,Nationale-Nederlanden heeft nu weliswaar honderd procent van de aandelen in handen, maar dat hoeft niet zo te blijven.''

ELEKTRONISCH ZAkeNDOENwww.nrc.nl/Economie

    • Jochen van Barschot